Sve vesti Svet

Indija dobila prvi nosač aviona izgrađen u domaćem brodogradilištu

Indija dobila prvi nosač aviona izgrađen u domaćem brodogradilištu

Indija je danas dobila prvi nosač aviona izgrađen u domaćem brodogradilištu, a premijer Narendra Modi istakao je da se time zemlja pridružila malom broju drugih koje sopstvenom tehnologijom mogu da proizvodu takvo plovilo.

Brod “Vikrant”, dug je 262 metra, proizveden je u brodogradilištu Kočin, na jugu zemlje, a danas je nakon 17 godina izgradnje i testiranja uz prisustvo premijera Modija svečano porinut u sklopu obeležavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije, preneo je Rojters.

Indija već ima jedan nosač aviona, “Vikramaditja”, koji je 2004. godine kupljen od Rusije.

– Danas se Indija pridružuje onim zemljama u svetu koje mogu da proizvedu tako ogroman nosač aviona sa domaćom tehnologijom – rekao je Modi.

“Vikrant” je najveći brod napravljen u Indiji, ima posadu od oko 1.600 ljudi i može da ponese 30 letelica, uključujući lovce i helikoptere.

Tviter i Meta ugasili veštačke naloge koji su korišćeni za amerikanizaciju ostatka sveta

Procenjuje se da je izgradnja “Vikranta” koštala 2,5 milijardi dolara.

“Vikrant” će biti spreman za potpuno operativno delovanje do kraja sledeće godine, pošto se izvrše probna sletanja aviona MIG-29K, ruske proizvodnje koji se koriste na drugom indijskom nosaču aviona.

Indija je jedan od najvećih svetskih uvoznika oružja, i potrošila je za tu namenu je, između 2018. i 2021.potrošila 12,4 milijarde dolara, ali nastoji i da razvije sopstvene proizvodne kapacitete.

Nulta Tačka/Novosti