Sve vesti Svet

INSTAGRAM JE CENZURISAO EVOLUCIONOG BIOLOGA ZBOG OBJAVE KOJA UKAZUJE NA TO DA SU MUŠKARCI FIZIČKI JAČI OD ŽENA

Instagram koji je u vlasništvu Facebook-a cenzurisao je evolucionog biologa Colin Wright-a nakon što je postavio grafikon koji dokazuje da su muškarci biološki jači od žena u raznim sportovima, čak i ako su prošli tretman za promenu pola.

INSTAGRAM JE CENZURISAO EVOLUCIONOG BIOLOGA ZBOG OBJAVE KOJA UKAZUJE NA TO DA SU MUŠKARCI FIZIČKI JAČI OD ŽENA

Instagram je uklonio Wright-ov post koji je sadržao grafikon iz naučne studije pod naslovom Transrodne žene u ženskoj kategoriji sporta: perspektive suzbijanja testosterona i prednosti u performansama.

Recenzirana studija objavljena je u časopisu Medicine & Sports, koji je se štampa od 1969. godine.

Studija istraživača sa Univerziteta u Mančesteru u Velikoj Britaniji i Univerzitetske bolnice Karolinska u Stokholmu otkrila je da biološki muškarci kategorički imaju prednosti u performansama u odnosu na biološke žene u sportovima koji su zastupljeni na Olimpijskim igrama.

Wright je takođe primetio da nije mogao da se žali na cenzuru, uprkos tome što je Instagram tvrdio da to može učiniti:

Studija, jedna od nekoliko koja je zaključila istu stvar, otkrila je da upotreba tipičnih metoda suzbijanja testosterona ne umanjuje značajnu prednost u performansama koja postoji između bioloških muškaraca i žena.

Studija, koja je objavljena pre Olimpijskih igara u Tokiju 2020., takođe je otkrila da čak i nakon tri godine hormonske terapije, transrodne žene u proseku i dalje zadržavaju prednosti u snazi u odnosu na biološke žene.

Međutim, što se tiče Big Tech-a, ovom prilikom nauka je govor mržnje:

Nulta Tačka/SummitNews

O uredniku

Milena Stojakovic