Insulinska rezistencija povezana sa povećanim rizikom od 31 bolesti
Preko 40 odsto odraslih Amerikanaca starosti od 18 do 44 godine je pogođeno insulinskom rezistencijom, prema Nacionalnoj anketi o zdravlju i ishrani (NHANES). Međutim, mnogi ljudi i dalje nisu svesni da imaju to stanje i zanemaruju potencijalne zdravstvene rizike koje ono predstavlja.
Prospektivna kohortna studija predstavljena na godišnjem sastanku Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa 2024. otkrila je da je insulinska rezistencija povezana sa 31 bolešću, uključujući giht, išijas i Parkinsonovu bolest. Pored toga, kod žena, insulinska rezistencija je povezana sa većim rizikom od rane smrti.
U programu NTDTV „Zdravlje 1+1“, Yuan-Yu Jeng, bivši glavni lekar odeljenja za infektivne bolesti u Opštoj bolnici u Tajpeju i internista na klinici Šang Ven na Tajvanu, razgovarao je o uzrocima insulinske rezistencije, relevantnim metodama skrininga i efikasne dnevne strategije prevencije.
Šta je insulinska rezistencija?
Koncept „osetljivosti na insulin“ naučnici su uveli još 1936. godine, rekao je Jeng. Glukoza je primarni izvor energije za svaku ćeliju u telu, a insulin funkcioniše kao ključ koji otključava ćelijsku membranu, omogućavajući glukozi da uđe. Kada ćelije manje reaguju na insulin, ovaj proces je poremećen, što dovodi do stanja poznatog kao insulinska rezistencija.
U ranim fazama insulinske rezistencije, nivoi šećera u krvi obično ostaju u granicama normale jer telo kompenzuje proizvodnju više insulina za regulaciju glukoze u krvi. Međutim, beta ćelije pankreasa odgovorne za proizvodnju insulina mogu postati preopterećene i postepeno gube funkcionalnost. Vremenom, ova disfunkcija može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2, pošto ove ćelije više ne mogu da proizvode dovoljno insulina da zadovolje potrebe tela.
Ključni faktori rizika za insulinsku rezistenciju uključuju prekomerni unos kalorija, fizičku neaktivnost, prekomernu težinu ili gojaznost i hronične upale.
Bolesti povezane sa rezistencijom na insulin
Ranija studija je pokazala da su ljudi sa povišenom insulinskom rezistencijom izloženi većem riziku od razvoja raznih bolesti tokom vremena, uključujući kardiovaskularne bolesti, gojaznost, nealkoholnu masnu bolest jetre, Alchajmerovu bolest, određene vrste raka, hroničnu bolest bubrega i sindrom policističnih jajnika.
Insulin ne samo da reguliše metabolizam šećera u krvi, već takođe igra ključnu ulogu u metabolizmu masti, rekao je Jeng. U ranim fazama insulinske rezistencije, visoki nivoi insulina dovode do „premeštanja“ masti, prelazeći iz masnih ćelija širom tela u jetru, što povećava rizik od bolesti masne jetre. Jetra kasnije pretvara ovu masnoću u velike količine lipoproteina veoma niske gustine (VLDL), potencijalno šteti zdravlju krvnih sudova.
Longitudinalna studija objavljena u časopisu Američkog društva za nefrologiju pratila je preko 10.000 ljudi bez dijabetesa ili hronične bolesti bubrega tokom devet godina. Utvrđeno je da ljudi sa metaboličkim sindromom, čija je insulinska rezistencija ključna komponenta, imaju 43 odsto veći rizik od razvoja hronične bolesti bubrega u poređenju sa onima bez takvih simptoma.
Ptičiji grip je stigao: Kako mediji postavljaju pozornicu za novu epidemiju https://t.co/YA1axS2fd8
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) December 31, 2024
Alchajmerova bolest: dijabetes mozga
Insulinska rezistencija ima implikacije izvan metaboličkog zdravlja; može da promeni metabolizam glukoze u mozgu i snažno je povezan sa Alchajmerovom bolešću, rekao je Jeng. Studija objavljena u Diabetes Care u avgustu koristila je grafikon da ilustruje razlike u starenju mozga među pacijentima sa različitim stepenom dijabetesa.
Upoređujući slike mozga u različitim starosnim grupama koristeći podatke iz UK Biobank, istraživači su otkrili da čak i pacijenti sa blagom insulinskom rezistencijom, poput onih u predijabetičnoj fazi, imaju mozak koji je izgledao skoro pola godine stariji od onih u kontrolnoj grupi. Štaviše, teži oblici dijabetesa su u korelaciji sa povećanom starošću mozga; pacijenti sa nivoom hemoglobina A1C iznad 8 procenata imali su jaz u mozgu koji je bio oko 4,2 godine veći od njihove hronološke starosti.
Studija iz 2008. objavljena u Journal of Diabetes Science and Technology sugeriše da se Alchajmerova bolest može smatrati dijabetesom tipa 3, naglašavajući vezu između metaboličke disfunkcije i kognitivnog pada.
Simptomi insulinske rezistencije
Iako je insulinska rezistencija prilično česta, Jeng kaže da mnogi ljudi nisu svesni da bi to moglo uticati na njih. Simptomi koji mogu ukazivati na insulinsku rezistenciju uključuju:
- Uporna žeđ
- Često mokrenje
- Intenzivna glad i teškoće tolerisanja gladi
- Intenzivna žudnja za slatkišima nakon obroka, često praćena sklonošću da se nastavi jesti čak i nakon što je zadovoljila želju
- Umor i pospanost nakon jela
- Tamne, baršunaste mrlje na koži (acanthosis nigricans)
Ovi simptomi mogu poslužiti kao referenca, ali su nespecifični, što čini rano otkrivanje izazovnim, primetio je Jeng. Do trenutka kada nivo šećera u krvi bude značajno povišen, vaše zdravlje je možda već počelo da se pogoršava. Da biste preokrenuli insulinsku rezistenciju, njeno otkrivanje u ranim fazama je ključno.
Jednostavan metod za procenu
Hiperinsulinemijska-euglikemijska klema, fiziološki test, smatra se „zlatnim standardom“ za ispitivanje osetljivosti na insulin. Međutim, to je i dugotrajno i skupo. U kliničkoj praksi se češće koristi homeostatski model za procenu insulinske rezistencije (HOMA-IR), jer zahteva samo merenje insulina natašte i nivoa glukoze natašte. Ovaj test se može završiti jednim vađenjem krvi, ali njegova cena je veća od standardnih testova krvi, što ograničava njegovu široku upotrebu, rekao je Jeng.
Jedna studija uvela je jednostavniju metodu poznatu kao indeks triglicerid-glukoze (TiG). Ova metoda zahteva samo rezultate testova krvi natašte za trigliceride i glukozu, koji se zatim primenjuju na matematičku formulu za procenu insulinske rezistencije.
TiG indeks se izračunava pomoću formule:
TiG indeks = Ln [(trigliceridi natašte (miligrami po decilitru) × glukoza natašte (miligrami po decilitru)) / 2]
Idealne vrednosti: <4,55 (strogi kriterijumi) ili <4,78 (opušteni kriterijumi)
Prema ovoj formuli, proizvod glukoze i triglicerida, oba u miligramima po decilitru (mg/dL), ne bi trebalo da pređe 14.200, uz strožiju preporuku da se drži ispod 9.000.
TiG indeks je približno 80 posto tačan u proceni insulinske rezistencije, primetio je Jeng. Drugim rečima, ako proizvod nivoa glukoze i lipida u krvi prelazi 14.200, postoji 80 procenata verovatnoće da ćete imati insulinsku rezistenciju. Nasuprot tome, ako proizvod padne ispod 14.200, postoji 80 procenata verovatnoće da ga nećete imati.
„Ovo je efikasna inicijalna metoda skrininga — alat koji može da podigne svest javnosti i relativno je lak za implementaciju“, rekao je Jeng.
Preokretanje insulinske rezistencije kroz vežbu
Kada se rano otkrije, insulinska rezistencija se često može preokrenuti promenama u načinu života, uključujući uravnoteženu ishranu, prestanak pušenja i alkohola, redovno vežbanje i dovoljno sna.
Istraživanja su pokazala da ljudi sa insulinskom rezistencijom imaju tendenciju da budu manje fizički aktivni u poređenju sa onima sa normalnom osetljivošću na insulin. Niži nivoi fizičke aktivnosti koreliraju sa višim markerima zapaljenja, za koje se zna da povećavaju rizik od insulinske rezistencije.
Vežbanje je od suštinskog značaja za sprečavanje i preokretanje insulinske rezistencije, jer promoviše uzimanje glukoze u mišićne ćelije, čime se snižava nivo šećera u krvi, rekao je Jeng.