Sve vesti Tehnologija

“INTERNET APOKALIPSA”- MASIVNA SOLARNA OLUJA MOŽE PROUZROKOVATI NESTANAK INTERNETA

Pisao Elena Vuk

Izbacivanje koronalne mase (CME), popularno poznate kao solarna oluja, usmereno je izbacivanjem velike mase jako visokomagnetizovanih čestica sa Sunca, navodi se u izveštaju istraživanja. Takođe je otkriveno da se ekonomski uticaj prekida interneta na dan u SAD-u procenjuje na 7 milijardi dolara.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Solarna oluja verovatno će pogoditi Zemlju sa potencijalom da uništi tehničku infrastrukturu, prouzrokujući veliki poremećaj sličan “internet apokalipsi”, otkrilo je jedno istraživanje.

U istraživanju, Sangeetha Abdu Jyothi sa Kalifornijskog univerziteta, primetila je da bi lokalna i regionalna internet infrastruktura bila pod niskim rizikom od oštećenja tokom ekstremnih solarnih oluja jer uglavnom koriste optička vlakna.

Jyothi je prošle nedelje na konferenciji za prenos podataka SIGCOMM 2021 otkrila da će se, ako se dogodi ogromna solarna oluja, promeniti digitalni svet.

U intervjuu za WIRED, Abdu Jyothi je istakla da je svet nepripremljen za posledice.

“Naša infrastruktura nije pripremljena za veliki solarni događaj. Imamo vrlo ograničeno razumevanje kolika bi šteta nastala”, objasnila je ona.

 

Istraživači su takođe rekli da bi repetitori koji se koriste za povezivanje optičkih kablova pod morem mogli biti isključeni tokom solarne oluje. To bi bilo dovoljno za stvaranje nestanka interneta za one koji se oslanjaju samo na Internet koji dolazi iz podmorskih kablova.

Ozbiljne solarne oluje desile su se 1859., 1921., a poslednja 1989. Solarna oluja koja se dogodila 1989. godine oborila je električnu mrežu Hydro-Quebec, uzrokujući devetosatno nestajanje struje u severo-istočnoj Kanadi.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/Sputnik