Sve vesti Svet

Internet preplavljen fotografijama računa za energiju koje objavljuju “Evropljani”- Ovo nije realno!

Internet preplavljen fotografijama računa za energiju koje objavljuju "Evropljani"- Ovo nije realno!

Tokom protekle nedelje, šokirani Evropljani – uglavnom u Velikoj Britaniji i Irskoj – objavljivali su viralne fotografije šokantno visokih računa za energiju usred tekuće (i pogoršanja) energetske krize.

Nekoliko objava je bilo od vlasnika malih preduzeća koji su trenutno potpuno slomljeni i neće moći dugo da rade.

Jedna takva vlasnica je Džeraldin Dolan, koja je vlasnica kafića Poppifields u Atlonu u Irskoj – i naplaćena je skoro 10.000 evra (10.021 američki dolar) za nešto više od dva meseca korišćenja energije.

Kako izveštava Irish Times , „ Troškovi struje za kafić Poppifields za 73 dana od početka juna do kraja avgusta iznosili su 9.024,70 eura, što je povećanje od 250 posto za samo 12 mjeseci . Tu nije uključeno 812,22 eura u PDV-u, što je dovelo do njenog ukupnog računa na 9.836,92 evra .”

„ Kako je, za ime Boga, ovo moguće “, napisala je Dolan na Tviteru.

Penzioneri u Ujedinjenom Kraljevstvu takođe se suočavaju sa „zastrašujućom“ zimom , jer će starije Britance u oktobru pogoditi povećanje računa za energiju od 80 odsto.

Stariji Britanci će dočekati povećanje svojih državnih penzija od oko 1.000 funti sledeće godine zahvaljujući vraćanju trostrukog zaključavanja, ali će ih kriza troškova života i dalje učiniti znatno siromašnijim.

Međutim, gornja granica cena za račune za energiju će porasti za 80 odsto na 3.549 funti u oktobru, a predviđa se da će porasti preko 6.600 funti sledeće godine prema Cornvall Insight-u.

Veći računi za struju često znatno više štete penzionerima nego ostatku stanovništva jer veći deo svojih prihoda troše na grejanje doma. -Dejli Mejl

Prema Caroline Abrahams, direktorki dobrotvorne organizacije Age UK, “‘To je zaista zastrašujuća perspektiva i ona za koju većina nije mogla da se pripremi, a nikada nije očekivala da će se suočiti u ovom trenutku svog života,” dodajući “Mislim da će mnogo starijih ljudi biti potpuno zbunjeni što je došlo do ovoga i takođe će se osećati loše iznevereno, i ne mogu reći da ih krivim.”

Ali to je samo vrh ledenog brega. Istraživač Tvitera ( @crabcravler1 ), koji sastavlja duboke informacije o širokom spektru tema (i apsolutno ga vredi pratiti), sastavio je dugački niz sličnih slučajeva – i stavio je u kontekst aktuelne evropske energetska krize. Situacija je u najmanju ruku teška.

NultaTačka/ZeroHedge