Sve vesti Tehnologija

INŽENJERI NAPRAVILI VEŠTAČKU KOŽU KOJA PRI UDARCU DOBIJA MODRICU! Dobra stvar tehnologije ili kamuflaža budućih robota?

INŽENJERI NAPRAVILI VEŠTAČKU KOŽU KOJA PRI UDARCU DOBIJA MODRICU! Dobra stvar tehnologije ili kamuflaža budućih robota?

Tim inženjera razvio je novu vrstu veštačke kože za robote ili prostetiče udove koja je sposobna da čak pri udarcu prikaže modricu.

Ako je udarac “dovoljno dobra” pritisak ili šok, veštačka koža će aktivirati šareni hidrogel koji stvar veliku ljubičastu mrlju kao da je prava modrica- izjavili su iznženjeri u istraživanju časopisa Američkog hemijskog društva Applied Materials & Interfaces.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI

Inženjeri kineskog Univerziteta u Hong Kongu koji stoje iza veštačke kože očekuju da će to biti posebno korisno za robote ili ljude koji nose prostetičke udove i koji nemaju senzorne povratne informacije da znaju da li su naleteli na nešto ili se potencijalno povredili. Drugim rečima, ovo mu dođe na to da će roboti u skorije vreme moći da izgledaju jednako poput ljudi pa čak i da prikazuju modrice nakon udarca.

Za sada je ova koža u fazi ispitivanja. Još uvek nije jasno koliko će koža biti prozirna, i koje boje. Kako kažu naučnici, za sada se fokusiraju na funkcionalnost veštačke kože a nakon što utvrde da je potpuno funkcionalna preći će i na razne boje kako bi klijenti izbegli da imaju drugačiju kožu tela od drugačije kože na nozi ili na ruci u zavisnosti na kom delu tela nose protezu.