Sve vesti Svet

IRANSKI GENERAL: IZRAEL JE “OSUĐEN NA KRAJ”. DOK TEL AVIV PRETI NAPADIMA NA NUKLEARNE LOKACIJE

Pisao Elena Vuk

Nova vlada Izraela, koja je izabrana ranije ove godine, počela je sa planiranjem napada na nuklearne lokacije u Iranu.

Dok se isčekuje predstojeći pregovori između Teherana i Vašingtona o novom sporazumu o ponovnom uspostavljanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine; potpisivanje ovog sporazuma bi dovelo do ukidanja američkih ekonomskih sankcija ovog državi.

General iranskog ratnog vazduhoplovstva Amir Ali Hajizadeh upozorio je Izrael da je “osuđen na kraj” ako Iranu da “izgovor” da ispuni pretnju nuklearnim napadom. Najviši iranski vojni vrh dao je komentar u svetlu upozorenja Tel Aviva da bi mogli napasti postrojenja za obogaćivanje nuklearnog goriva.

Hajizadeh je dodatno ismejao Tel Aviv zbog pretnji, sugerišući da zapravo oni nisu u dobroj poziciji da izdaju upozorenja dok se pretvaraju da je to “jedini režim na svetu koji se raspravlja o tome kako preživeti”.

(Izraelski) režim koji raspravlja o svom postojanju osuđen je na nestanak i ne može govoriti o uništavanju drugih zemalja.

Iranski general je priznao da je Izrael u stanju da izvede napade na Iran, ali je istakao da bi Teheran pobedio u oružanom sukobu. Osim toga, on je napomenuo da su stalni zahtevi izraelskih saveznika da Teheran ograniči svoj raketni program živopisan dokaz da Iran poseduje moć da ispuni svoju pretnju eliminacije Izraela, ako oni prvi napadnu.

Naši neprijatelji kažu da treba da pregovaramo o projektilima… a naši dronovi su im postali “trn u oku”. Ako insistiraju na ograničavanju mogućnosti naših raketa i dronova, to pokazuje našu snagu. Ne trebamo spominjati našu snagu jer neprijatelj dovoljno govori o iranskim projektilima i odbrambenim sposobnostima.

Ranije je načelnik štaba IDF-a Aviv Kohavi otkrio da je vojska njegove zemlje vršila pripreme za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja. Tel Aviv je godinama tvrdio da Teheran razvija nuklearno oružje, moleći globalne sile da ne obnavljaju iranski nuklearni sporazum iz 2015., koji se raspao nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa povukla SAD 2018., tvrdeći da bi to moglo povećati sposobnost Irana da stvoriti nuklearnu bombu.

PREDSEDNIK BRAZILA, BOLSONARO ODBRUSIO ŠEFU SZO-a: LJUDI UMIRU POSLE DRUGE DOZE(VIDEO)

Iran je dosledno odbacivao navode da je radio na nuklearnoj napravi, insistirajući da je takvo oružje u suprotnosti sa državnom religijom islama. Teheran već dugo ističe da koristi nuklearne tehnologije za proizvodnju energije.

Istovremeno, Iran se žalio da međunarodna zajednica potpuno ignoriše činjenicu da Izrael već desetak godina poseduje nuklearno oružje, uprkos izbegavanju međunarodne deklaracije o svom statusu zemlje koja ima nuklearno oružje spremno za upotrebu.

U ovom trenutku, Iran planira da se vrati za pregovarački sto u Beču kako bi postigla sporazum sa SAD-om i drugim potpisnicama Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA, također poznat kao Iranski nuklearni sporazum) za obnovu sporazuma i da se ukinu sankcije Iranu.

Poslednja runda pregovora završena je bez konkretnih rezultata zbog neuspeha Teherana i SAD-a da se dogovore o uslovima povratka na poštovanje JCPOA, kao i zbog predsedničkih izbora u Iranu koji bi rezultirali promenom vlasti.

Nova runda pregovora trebala bi početi kasnije u novembru.

Nulta Tačka/SputnikInternational