Sve vesti Svet

Isplivali detalji dokumenata koji otkrivaju postojanje biolaboratorija u Ukrajini- Tuberkoloza na novčanicama

Isplivali detalji dokumenata koji otkrivaju postojanje biolaboratorija u Ukrajini- Tuberkoloza na novčanicama

Tvrdnje o postojanju biolaboratorija u Ukrajini u kojima su se “gajili” opasni virusi i uzročnici smrtonosnih bolesti pod okriljem SAD, ponovo su podgrejali ruski vojni izvori. Ministarstvo odbrane je pre nekoliko dana objavilo da su njihovi operativci došli do dokumenata u kojima se navodi da je Marijupolj bio regionlni centar za biološke eksperimente sa dve laboratorije, u kojima su naučnici eksperimentisali sa uzročnicima kolere. Osim toga, navode i da je pored Amerike i Nemačke u ceo proces prste umešala i – Poljska.

Šef Radijacionog, hemijskog i biološkog odeljenja ruske vojske Igor Kirilov u sredu je istakao da imaju svedočanstva o hitnom uništavanju ovih papira koji potvrđuju povezanost sa Amerikom. U dokumentaciji do koje su po zauzimanju Marijupolja došli ruski vojnici navodi se i da su bakterije koje uzrokuju koleru na početku rata u Ukrajini slali najpre u Kijev, a zatim i u SAD. Papiri, navodno, otkrivaju i da je čitava operacija sa proizvodnjom biološkog oružja bila sprovedena od 2014. godine.

Ruske vojne snage došle su i do informacija o širenju tuberkuloze na falsifikovanim novčanicama koje su još 2020. godine bile deljenje deci u selu Stepanovo u Luganskoj oblasti. Lažne monete su, navodno, bile “natopljene” veštačkim virusom dovoljno da izazovu bolest. I ne samo to, operacija je bila temeljno osmišljena da agensi budu otporni na lekove koji se koriste protiv tuberkuloze.

Dokumentacija, prema navodima ruske strane, donosi i podatke da su potencijalne opasne biološke lekove testirali na psihijatrijskim pacijentima u Harkovu. Eksperimentima su bili podvrgnuti muškaraci od 40 do 60 godina u teškom stanju. Prema Kirilovim rečima, Sjedinjene Američke Države u Ukrajini su tokom istraživanja ispitivale mogućnosti izazivanja epidemija na određenim teritorijama.

Rusi su u novim izjavama optužili da je u ove procese, pored SAD i Nemačke, umešana i Poljska. Kako je istakao Kirilov, poljski Institut za veterinu je zajedno sa Amerikom učestvovao u istraživanju virusa besnila. Ovi eksperimenti su, kako tvrde, bili sprovedeni u saradnji sa američkim institutom “Betel”, jednim od ključnih saradnika Pentagona. Vlada Poljske je takođe bila glavni finansijer Lavovskog medicinskog univerziteta, u čijem je sastavu Institut za epidemiologiju i higijenu, a čije projekte novčano podržavaju i SAD.

Sve papire koji svedoče o ovim inofrmacijama Rusi su pronašli u veterinarskoj laboratoriji u Marijupolju, gde su preuzeli i 124 uzorka, među kojima je i bilo izazivača bolesti koje nisu karakteristične za životinje, kao što je trbušni tifus.

Polovinom aprila Ministarstvo odbrane je objavilo šemu finansiranja biolaboratorija preko firmi povezanih sa Pentagonom i imena ljudi koji su nadgledali ovu operaciju. Ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov na sednici je govorio o nemačkim projektima izučavanja smrtonosnih bolesti u istočnoj Evropi. Kirilov je u istom obraćanju podsetio da je Nemačka 2013. godine odlučila da sprovodi nacionalni program biološke bezbednosti, nezavisno od Vašingtona. Ovde je bilo uključeno 12 zemalja, među kojima i Ukrajina.

Šef Radijacionog, hemijskog i biološkog odeljenja ruske vojske Igor Kirilov naglasio je i da su u programu učestvovali instituti iz Minhena, Berlina, Grajfsvalda i Hamburga. U periodu od 2016. do 2019. bilo je prikupljeno 3.000 uzoraka krvnog seruma građana koji žive u 25 regiona Ukrajine.

Rusi su pre mesec dana izneli podatke da se unutar ukrajinske fabrike “Azovstalj” u Marijupolju, tada aktuelnom centru rusko-ukrajinskih sukoba, nalazi laboratorija sa biološkim naoružanjem. NJihovi operativci tada su isticali da imaju saznanja da se ispod industrijske zone “Azovstalja”, koja je u vlasništvu ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova, prostiru 24 kilometra tunela na dubini do 30 metara gde su bila sprovedena ispitivanja za izradu biološkog oružja.

Unutar “Azovstalja”, kako je isticala ruska strana, bio je smešten i tajni NATO objekat PIT-404 i laboratorija sa biološkim oružjem. Biološku laboratoriju izradila je i njome rukovodila kompanija “Metabiota”, koja je povezana sa Hanterom Bajdenom, sinom aktuelnog predsednika SAD DŽozefa Bajdena, Rinatom Ahmetovim i Vladimirom Zelenskim. Duboko ispod kupola ukrajinske industrijske zone “Azovstalja” naučnici su, prema Rusima, obavljali ispitivanja na stanovnicima Marijupolja za izradu biološkog oružja pod direktivom zapadnih specijalista.

Međutim, nijedna od ovih tvrdnji nije dobila zvaničnu potvrdu i ostala je na nivou spekulacija. Ali od samog početka rusko-ukrajinskog sukoba do javnosti sa obe strane stižu optužbe o postojanju biološkog oružja, koje nijedna od sukobljenih zemalja nije priznala.

PATOGENI KUGE, ANTRAKSA, BRUCELOZE…
Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN početkom marta ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini održavali biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan. Ruski predstavnik je izjavio da su laboratorije za vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja, kao i da je to bio izgovor za korišćenje biolaboratorija u opasne svrhe.

– Rizik je realan, s obzirom na interese radikalnih nacionalističkih grupa u Ukrajini koje znaju za rad sa opasnim patogenima. Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da su postojale opasne studije u laboratorijama u Ukrajinii rekla da istraživanja ne smeju da padnu u ruke ruskih snaga – rekao je ruski diplomata.

NultaTačka/Novosti