Sve vesti Svet

Isplivali dokumenti Amazona i Gugla o načinu kako potiskuju konkurente

Isplivali dokumenti Amazona i Gugla o načinu kako potiskuju konkurente

Interni dokumenti Gugla i Amazona koji su dostavljeni POLITICO-u pokazuju nove primere kako kompanije daju prednost svojim proizvodima u odnosu na konkurente dodajući municiju u nastojanju da Kongres pooštri antimonopolske zakone.

Dokumente koji uključuju mejlove, dopise i strateške dokumente, podelio je pravosudni odbor Predstavničkog doma, koji ih je dobio u okviru svoje dugogodišnje antimonopolske istrage protiv Gugla, Epla, Amazona i Mete koja je u oktobru 2020. umotana sa 450 stranica izveštaja osoblja. Dokumenti su citirani u izveštaju, ali ranije nisu bili dostupni.

Komisija je zvanično usvojila izveštaj u utorak.

Dokumenti potkrepljuju tvrdnje komiteta da internet giganti nezakonito favorizuju sopstvene proizvode, što bi otežalo donošenje zakona o ažuriranju antimonopolskih zakona, piše POLITICO.

“Vreme je da Kongres reaguje” – rekao je predsednik antimonopolskog podkomiteta David N. Cicilline (D-RI) u saopštenju.

Čini se da u velikoj meri redigovani interni Gugl dokumenti pokazuju, na primer, kako je Gugle vršio pritisak na proizvođače mobilnih telefona, uključujući Samsung, da daju prioritet sopstvenim aplikacijama na svojim uređajima.

U e-poruci iz januara 2014. o nedavnim sastancima u Južnoj Koreji sa Samsung-om i LG-jem, izvršni direktor Gogla opisuje “ozbiljnu zabrinutost” zbog nove Samsungove usluge “koja se takmiči sa našim osnovnim iskustvom pretrage”. Ipak, izgledalo je da je Gugle otvoren prema Samsungu da pokrene uslugu “pametnog pomoćnika” u Kini, gde Guglove ponude nisu dostupne.

Novoobjavljeni materijal, koji takođe uključuje mejlove i druge dokumente od Amazona i Fejsbuka u vlasništvu kompanije Meta, stiže u trenutku kada raste pritisak na Kongres, a posebno na lidera većine u Senatu Čaka Šumera, da usvoji zakon koji bi blokirao internet gigante da favorizuju svoje sopstvene proizvode i usluge u odnosu na proizvode i usluge konkurenata koji se oslanjaju na njihove platforme.

Zakon bi zabranio Guglu i Eplu da daju prednost sopstvenim aplikacijama u odnosu na one koje nude konkurenti i sprečio bi Amazon da daje prioritet robi svoje privatne robne marke u odnosu na proizvode konkurentskih prodavaca.

U dopisu iz 2014. izvršni direktor Gugla, čije je ime redigovano, opisao je kako je kompanija vršila pritisak na Samsung da odvrati korisnike Guglovog džimejl (Gmail) servisa od Samsungove sopstvene aplikacije za e-poštu.

A izvršni direktor neimenovanog proizvođača telefona gurnuo se protiv velikog broja Google aplikacija za koje kompanija zahteva da proizvođači uređaja unapred instaliraju na svoje telefone, rekavši da bi smanjenje broja “pomoglo da se nosimo sa pritužbama vlade, (nevladinih organizacija) i krajnjim korisnicima.”

Kao deo svojih ugovora sa proizvođačima uređaja koji koriste svoj Android operativni sistem, Gugl zahteva da njegova prodavnica Play aplikacija i mnoštvo drugih aplikacija budu unapred instalirani na telefonima. Nekoliko desetina državnih tužilaca tužilo je Google prošle godine zbog toga kako daje prioritet sopstvenim aplikacijama i izvlači velike provizije za kupovinu u aplikaciji. Njegov Android operativni sistem je pod antimonopolskom kontrolom širom sveta.

“To je dodatni ubedljiv dokaz za svakoga ko je još uvek bio na ogradi da su ovi problemi stvarni i da Kongres treba ozbiljno da shvati preporuke izveštaja” rekla je Šarlot Slejman (Charlotte Slaiman), direktorka za politiku konkurencije javnog znanja, koja se zalaže za American Innovation and Choice Online Act, koji su prošle godine predstavili senzatori Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar) (D-Minn.) i Čak Gresli (Chuck Grassley) (R-Ajova).

Među dokumentima Amazona nalaze se zapisi koji pokazuju da je Amazon barem još 2009. nastojao da stavi u nepovoljniji položaj rivale koji prodaju na svojoj platformi. Amazon je 2010. godine kupio Diapers.com, akviziciju koja se pomno ispitala zbog navoda da je Amazon smanjio cenu kompanije kako bi smanjio vrednost akvizicije. U e-poruci iz 2009. tadašnjeg direktora marketinga Amazona Stivena Šura (Steven Shure) Džefu Vilkeu (Jeff Wilke) i Dagu Heringtonu (Doug Herrington), dvojici vodećih ljudi kompanije, Šur je rekao da bi trebalo da ograniče mogućnost Diapers.com da se oglašava na Amazonu.

“Nismo u obavezi da im dozvolimo da se oglašavaju na našem sajtu”, napisao je Šur. “Tvrdim da bi trebalo da ih blokiramo u kupovini reklama proizvoda odmah ili po minimalnoj ceni tih oglasa kako bi zaista odražavali oportunitetne troškove“ prodaje pelena koju nije napravio Amazon.

Odabrani dokumenti komiteta pokazuju doslednu konkurenciju i fokus na pružanju visokokvalitetnih usluga korisnicima Androida rekao je portparol Gugla Peter Šotenfels (Peter Schottenfels). Gugl se ne slaže sa izveštajem “koji se oslanja na zastarele dokumente i netačne navode naših komercijalnih rivala”.

Portparol Amazona nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Dokumenti odbora su takođe uključivali ceo tekst Facebook dokumenta poznatog kao Cuningham Memo koji navodno pokazuje da je kompanija više zabrinuta za konkurenciju između svojih aplikacija, uključujući glavnu Facebook stranicu i Instagram, nego bilo koje spoljne kompanije.

Portparol Fejsbuka rekao je da je dopis uveliko citiran u izveštaju i da je to stara vest.

Nulta Tačka/Mediji