Sve vesti Svet

ISPOVESTI BILA GEJTSA: ODNOS SA EPŠTAJNOM NAZVAO “GREŠKOM” A RAZVOD “TUŽNOM PREKRETNICOM”

Pisao Elena Vuk

Bil Gejts i njegova sada već bivša supruga Melinda su zvanično razvedeni, nakon 27 godina braka. Melindi je inače najviše zasmetalo “prijateljstvo” između Bila i Džefrija Epštajna.

Osnivač Microsofta Bil Gejts priznao je da je napravio veliku grešku u “komunikaciji” sa Epštajnom, bogatim finansijerom i osuđenim seksualnim prestupnikom, koji je umro u zatvoru 2019.

“Bila je velika greška provesti vreme sa njim i dati mu kredibilitet. Napravio sam grešku”, rekao je Bil, a preneo CNN.
Navodi se, da su se Gejts i Epštajn sastali na desetine puta između 2011. i 2014. godine, a većina tih sastanaka održala se u rezidenciji pokojnika na Menhetnu.


Prema “Perverziji pravde: Priča o Jeffreyju Epsteinu”(“Perversion of Justice: The Jeffrey Epstein Story” ) koju je napisala istraživačka novinarka Miami Herald-a, Julie Brown, Gejts se čak 2013. ukrcao na privatni Epštajnov avion kako bi odletio u Palm Beach, Florida, gde je Epštajn posedovao vilu koja je bila u epicentru skandala, za koje njegova bivša devojka Ghislaine Maxwell čeka suđenje.

Nakon otkrića, Gejts je tvrdio da “nije imao nikakav poslovni odnos ili prijateljstvo” sa finansijerom, koji je 2008. osuđen zbog vrbovanja dece za prostituciju i odslužio je 13 meseci u zatvoru.

Bil je izjavio da nikad “nije otišao u Novi Meksiko, Floridu ili Palm Beach, niti bilo šta od toga”.

U julu 2019., Epštajn je ponovo uhapšen i optužen za seksualnim trgovinu dece na Floridi i u Njujorku. Osramoćeni finansijer se obesio u svojoj zatvorskoj ćeliji na Menhetnu mesec dana kasnije.

Razvod je “tužna prekretnica”

Osim što se osvrnuo na glasine o svom prijateljstvu sa Epštajnom, Gejts se takođe otvorio povodom svog nedavno okončanog razvoda od svoje 27 -godišnje žene Melinde.

“Definitivno vrlo tužna prekretnica”, rekao je Bil Gejts. “Melinda je sjajna osoba i to partnerstvo koje smo imali pri kraju je izvor velike lične tuge.”

Gejts se nada da će on i Melinda nastaviti zajedničko upravljanje njihovom dobrotvornom fondacijom.

Melinda je navodno zadržala advokate za razvod braka u 2019. godini zbog zabrinutosti zbog otkrivanja veze njenog sada već bivšeg muža sa osuđenim pedofilom i trgovcem ljudima Džefrijem Epštajnom.

Još u maju, Daily Beast je objavio da je osnivač Microsofta očigledno dobio savete o braku od Epštajna. Prema ovom izdanju, pozivajući se na dve osobe “upoznate sa situacijom”, tokom sastanaka u vili finansijera, Epštajn je navodno predložio da Gejts treba da prekine brak sa suprugom nakon što se Bil žalio na nju.


“Odlazak kod Džefrija bio je predah od njegovog braka. To je bio način bega od Melinde”, rekao je jedan od ljudi koji je navodno prisustvovao na nekoliko njihovih sastanaka, dodajući da su Epštajn i Gejts “bili vrlo bliski”.

Međutim, predstavnik Gejtsa rekao je za medijske kuće da Bil “nikada nije primio niti tražio lične savete bilo koje vrste od Epštajna, o braku ili bilo čemu drugom”, dodajući da se “nikada nije žalio na Melindu ili njegov brak”.

“Vaša karakterizacija njegovih sastanaka sa Epštajnom i drugima o filantropiji je netačna, uključujući i one u kojima su učestvovali. Slično, svaka tvrdnja da je Gejts govorio o njegovom braku ili Melindi na omalovažavajući način je lažna”, dodala je predstavnica Gejtsa.

Od 2000. godine Gejts-ovi vode dobrotvornu fondaciju vrednu oko 50 milijardi dolara. Glavna područja rada organizacije uključuju borbu protiv opasnih bolesti i neuhranjenosti u zemljama u razvoju, i programe u oblasti zdravstva i obrazovanja u Sjedinjenim Državama.

Nulta Tačka/SputnikNews