Sve vesti Svet

ISTORIJSKE ZANIMLJIVOSTI: FAUČI JE JOŠ 2003. GODINE UPOZORAVAO NA KORONAVIRUS

Pisao Elena Vuk

Malo ko bi tvrdio da su Sjedinjene Države, ili bilo koja druga država u tom slučaju, bile spremne za pandemiju COVID-19, iako su, počevši od 2003., SAD izdvojile 5,6 milijardi dolara za finansiranje projekta Bioshield, koji je trajao do 2013. godine, i još 2,8 milijardi dolara finansiranja. do 2018.

Projekat Bioshield je dizajniran da pripremi Sjedinjene Države protiv biološkog napada, uključujući odredbe za skladištenje i distribuciju vakcina.

Iako je Covid-19 bio novi virus, svedočenje u Kongresu iz 2003. daje zabrinjavajuću sliku o tome šta smo znali i kada o porodici virusa iz koje je nastao.

“Posebno sam zainteresovan da saznam kako bi Projekat BioShield pomogao u rešavanju trenutne vanredne situacije u javnom zdravlju koju je izazvala epidemija poznata kao Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)”, rekao je Tom Davis, predsedavajući Odbora za reformu vlade. “Više od 2.000 sumnjivih slučajeva ove misteriozne bolesti prijavljeno je u 17 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, sa 78 smrtnih slučajeva. Za sada ne postoji efikasan tretman ili vakcina za borbu protiv ovog smrtonosnog sindroma.”

Među onima koji su svedočili pred komisijom 2003. godine bio je i dr. Entoni Fauči, tadašnji i sadašnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. Fauči je rekao komitetu:

“SARS, što znači teški akutni respiratorni sindrom, sada se proširio kroz nekoliko zemalja, najmanje 17 zemalja. Ima preko 2.200 slučajeva, a oko 80 smrtnih slučajeva. Do sada je bilo 100 slučajeva u Sjedinjenim Državama u 27 država. Ovo je nova bolest. To je ono što nazivamo mikrobom u nastajanju, zaraznom bolešću u nastajanju. Podaci CDC-a i drugih laboratorija ukazuju da je korona virus, koji je zanimljiva grupa – vrlo čest virus. To je ono što uzrokuje oko 10 do 20 posto običnih prehlada. Postoje dve grupe korona virusa. Ovo je verovatno član nove treće grupe. Nije definitivno dokazano da je ovo jedini ili jedini uzrok SARS-a, ali dokazi se svakodnevno povećavaju iz različitih pristupa koje koristimo.”

Prema svedočenju iz 2003. godine, Fauči je potvrdio da je SARS nova zarazna bolest za koju podaci ukazuju da je povezana sa koronavirusom, uzrokom 10-20 posto običnih prehlada.

„Ima sposobnost da bude veoma ozbiljan sindrom“, nastavlja Fauči. “Stopa smrtnosti u ovom slučaju iznosi 3,5 posto, što može zvučati malo, ali kada razmislite o mogućnosti zaraze stotina miliona ljudi, to se može pokazati kao velika pretnja javnom zdravlju. Zapravo, u delovima sveta to već dovodi do drakonskih mera kao što su karantin i izolacija u nekoliko zemalja.”

Fauči nastavlja: „CDC je do sada uradio veličanstven posao“, rekao je Fauci 2003., „i znamo da će nastaviti, ne samo da identifikuju i prate, već u suštini sada napreduju u saradnji sa NIH-om i raznim drugim agencijama, FDA, u razvoju dijagnostičke terapije i na našem putu do vakcine.”

Kako to da je 2003. Fauči tvrdio da CDC, u saradnji sa NIH-om, radi veličanstven posao i da će raditi na terapiji i eventualnoj vakcini, a ipak je ova zemlja u osnovi bila zaslepljena, sa nekoliko poznatih terapeutika i bez vakcine, 17 godina kasnije? Medicinski savet koji je postao norma i ostaje norma u mnogim delovima Sjedinjenih Država je, ako se zarazite COVID-19, ostanite kod kuće i pričekajte da vidite hoćete li se razboleti. Osvrćući se na Faučijeve reči, čini se da su američki zdravstveni službenici promašili cilj u velikim razmerama.

Još više zabrinjava: 2003. godine otkriveno je da su monoklonska antitela promenila način na koji lečimo sve, od srčanih bolesti do raka, ali takvi tretmani nisu bili forsirani kao sada.

Faučijeve reči tokom saslušanja 2003. su zabrinjavajuće u svetlu toga gde smo danas sa COVID-19.

“Dakle, ukratko, gospodine predsedavajući, to je ozbiljna pretnja,” rekao je Fauči tada za SARS. „Moramo to shvatiti veoma ozbiljno. Ne smatramo da postoji potreba za panikom u ovom trenutku, ali moramo nastaviti sa vrlo strogim merama javnog zdravlja kojima se približavamo, kao i sa istraživanjima koje se sprovodi.”

Kongresmen Henry Waxman pita Faučija: “Postoji li potencijal za dvostruku upotrebu gde bi nas istraživanje bioodbrane moglo dovesti do otkrića u istraživanju drugih bolesti?”

“Mislim da to nije samo potencijal, gospodine Waxman, mislim da je neizbežno da će postojati važan doprinos istraživanju koje ulažemo u bolesti u nastajanju i ponovnom pojavljivanju da nas informišu o istraživanju bioodbrane, i to je bez sumnje da će nam istraživanja koja se odnose na bioodbranu pomoći u prirodnom pojavljivanju“, odgovara Fauči. „Zato što, u stvari, kao što smo već raspravljali, kao što znate, smatramo da su namerno pušteni mikrobi samo još jedan oblik bolesti koja se pojavljuje i ponovno se pojavljuje. Umesto da se dogodi prirodno, to se radi sa zlobom i namerno, ali krajnji rezultat može biti isti.”

Iako je Fauči bio krajnje nesklon da prizna da se istraživanje dobitka funkcije odvijalo sa američkim poreznim dolarima i da je Kina odgovorna za oslobađanje virusa COVID-19, njegovo svedočenje iz 2003. jasno pokazuje da je osećao da su namerno pušteni mikrobi samo drugi oblik bolesti u nastajanju i ponovnom pojavljivanju.

Zaključak: Sjedinjene Države nisu bile spremne za COVID-19, a drakonske mere za rešavanje tog problema koje je Fauči uveo od marta 2020. godine nisu rezultirale smanjenjem broja smrtnih slučajeva u stvari, trend koji vidimo je više smrtnih slučajeva u poslednjih 10 meseci nego u celoj 2020.

Kako je jasno da je godinama znao za ozbiljnu pretnju sa kojom su se Sjedinjene Države i svet suočili od koronavirusa, a čini se da je učinio vrlo malo u poslednjih 17 godina kako bi rešio samu zabrinutost koju je o njima izneo u svom svedočenju 2003. godine, Dr. Fauči bi trebao podneti ostavku zbog sramote.

Nulta Tačka/ZeroHedge