Sve vesti Svet

Istorijski preokret: U Nemačkoj Hrišćani postali manjina

Istorijski preokret: U Nemačkoj Hrišćani postali manjina

U Nemačkoj rimokatolička i evangelistička crkva gube sve više na uticaju i vernike. Tako su u Nemačkoj hrišćani postali manjina, prenose mediji.

Kada se saberu pripadnici katoličke i evangelističke verske zajednice, koje su dve najveće hrišćanske crkve u toj zemlji, može se videti da je njihov broj pao na ispod 50 odsto.

„Ovo je istorijski preokret. Nakon mnogo vekova po prvi put u Nemačkoj više nije ‘normalno‘ biti član crkvene zajednice“, objasnio je sociolog Karsten Frerk.

On je ukazao da je trend smanjenja broja pripadnika hrišćanskih verskih zajednica već dugo uočljiv.

U proteklih šest godina taj trend se ubrzao.

Prošle godine hrišćani, to jest pripadnici katoličke i evangelističke crkve, činili su 51 odsto stanovništva, a poređenja radi još 1990. udeo pripadnika tih verskih zajednica bio je na 72 odsto.

VAKCINE POMAŽU?! U Italiji se ruše rekordi, u jednom danu skoro 100 000 zaraženih a vakcinisano 85% naroda

Nemci katoličke vere, pre svega, sve više okreću leđa svojoj crkvi, i istupaju iz te verske zajednice zbog brojnih afera, prenosi Tanjug.

Takođe sve je veći broj Nemaca koji ne žele da se izjašnjavaju o veri, a ujedno je broj muslimana u stalnom porastu, kako kroz imigraciju radne snage, tako i usled velikog migrantskog talasa proteklih godina.

NultaTačka/Sputnik