Sve vesti Svet

Istraga bio-laboratorija u Ukrajini: Rusija razmatra da pozove kao svedoke Bajdenovog sina i Nulandovu

Istraga bio-laboratorija u Ukrajini: Rusija razmatra da pozove kao svedoke Bajdenovog sina i Nulandovu

Parlamentarna komisija za istraživanje rada američkih bioloških laboratorija u Ukrajine razmatra mogućnost pozivanja na svedočenje zamenice državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorije Nuland i sina američkog predsednika Hantera Bajdena, izjavila je potpredsednica Državne dume Rusije Irina Jarova.

„Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin ranije je naložio da se među prioritetima razmotri mogućnost pozivanja američkih zvaničnika na objašnjenja, koji, prema zvaničnim informacijama koje su saopštili i strani, i ruski izvori, imaju saznanja i odnos prema tom problemu. Stoga je danas izdat nalog komisije da počne da se radi na pitanjima mogućnosti pozivanja Nulandove i Bajdena-mlađeg“, saopštila je kopredsedavajuća ruske komisije.

S tim u vezi, Jarova je nakon prvog sastanka parlamentarne komisije za istraživanje aktivnosti bioloških laboratorija u Ukrajini upozorila da će ispitivanja u biolaboratorijama koje sprovodi ukrajinska strana biti ocenjene kao pretnje po Rusiju, samu Evropu, kao i svetsku zajednicu.
Prema njenim rečima, formirane su četiri radne grupe, komisija će detaljno proučiti sva dokumenta koje je predstavilo Ministarstvo odbrane Rusije i dati procenu.

Rezultat rada komisije biće izveštaj vladi, predsedniku, međunarodnim organizacijama i formiraće se dosije, objasnila je ona.

Po završetku parlamentarne istrage u vezi sa radom biolaboratorija u Ukrajini, Rusija će moći da na platformi UN pokrene razmatranje inicijativa usmerenih na zaštitu mira i bezbednosti. To je, kako kaže, jedinstvena mogućnost.

O američkim biolaboratorijama u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.

Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, saopštio je ranije načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov. Sve za nastavak američkog vojno-biološkog programa već je sklonjeno iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, objasnio je on.

Prema saopštenju Kirilova, investicioni fond Hantera Bajdena učestvovao je u finansiranju vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini.
Sa svoje strane, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland priznala je da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, te da trenutno Kijev i Vašington rade na tome da materijali koji su prikupljeni ne dospeju u ruke ruskih snaga.

Nulta Tačka/Sputnik