Sve vesti Svet

Istražni komitet Rusije tvrdi: Masakr u Buči je prevara i provokacija koja za cilj ima dalju diskreditaciju ruskih vojnika

Istražni komitet Rusije tvrdi: Masakr u Buči je prevara i provokacija koja za cilj ima dalju diskreditaciju ruskih vojnika

Aleksandar Bastrikin, šef Istražnog komiteta Rusije naredio je da se hitno sprovede proceduralna procena videa o “ubistvu civila” u gradu Buča koji se nalazi u okolini Kijeva. Kako tvrde iz komiteta a kako istraga govori reč je o prevari i provokaciji u cilju diskreditacije ruskih vojnika.

Sve to preneto je na zvaničnom Telegram kanalu komiteta.

„Predsednik IK RF naložio je Glavnom istražnom odeljenju da uradi analizu informacija, koje je objavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine o ubistvu civila u gradu Buča u Kijevskoj oblasti. Prema podacima kojima raspolaže, Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video u cilju diskreditacije ruskih vojnika“, piše u saopštenju.

Bastrikin je naložio da se preduzmu mere u cilju razotkrivanja ljudi umešanih u pripremu lažnog videa i uradi proceduralna procena njihovih postupaka prema krivičnom članu „Javno širenje namernih lažnih informacija o upotrebi Oružanih snaga RF”.

Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Ruska vojska je ovaj grad napustila 30. marta, a sutradan je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk potvrdio da u gradu nema nijednog ruskog vojnika, ali nije prijavio nikakve žrtve među civilima, a prvi „dokazi o zločinima“ pojavili su se tek četvrtog dana boravka Oružanih snaga Ukrajine u gradu.

Poljska je predložila formiranje međunarodne komisije za istraživanje događaja u ukrajinskom gradu Buča, koje je Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo provokacijom.

NultaTačka