Sve vesti Svet

ITALIJA: HRABRI LEKARI NUDE ZELENE SERTIFIKATE, A I GRAĐANI SE SAMI SNALAZE ZA PROPUSNICU

Tek što je u Italiji uvedeno obavezno posedovanje „super zelene karte“ odnosno sanitarnog dokumenta koji omogućava da se koristi javni prevoz i ulazi na sva mesta, pojavili su se ljudi koji antivakserima nude falsifikate.

Stručnjaci snaga reda, karabinijeri, finansijska policija, sada imaju dodatnog posla da ih otkriju, kao i one koji im pomažu, za sumu od svega 100 evra.

Hrabri lekari opšte prakse fabrikuju zeleni dokument za tu sumu, ili se zelena karta pozajmi od prijatelja, rodbine i ako kontrola ne zatraži i ličnu kartu prođe sa tuđim imenom, ili se na crnom tržištu na ilegalnim veb stranicama nudi lažni sanitarni sertifikat.

U Raveni je policija otkrila 190 osoba antivaksera lažno vakcinisanih kod istog lekara, koji im je tako omogućio da se dobiju sanitarni dokumenti. U Milanu je Finansijska policija otkrila jednu sofisticiranu organizaciju koja je prodavala lažne sertifikate plaćane po 100 evra u kriptovaluti. U Lombardiji jedna osoba poznata po prisustvu na youtube kanalima pohvalila se javno da poseduje lažnu zelenu kartu, usledila je prijava. U Latini dvoje mladih zatražilo je od medicinske sestre dokumentaciju neohodnu da su vakcinisani da bi mogli da steknu zelenu kartu.

Specijalizovano policijsko osoblje ulazi u trag onima koji su to već ostvarili kao i onima koji nude takve usluge, otkiriveno je više hiljada lažnih sertifikata. Na internetu se mogu naći čak uputstva kako falsifikovati zelenu kartu i antivakseri to uopšte ne smatraju rizikom. Ali rizik je evidentan kako za njih tako i za one koji nude takve usluge ili one koji „pozajmljuju“ sanitarni sertifikat od rodbine ili prijatelja kojima sledi kazna od 400 evra.

UČESTVUJTE U BORBI PROTIV CENZURE! PRVI VAŠ KORAK JE DA NAPUSTITE MEJNSTRIM MREŽE POPUT FACEBOOK-a! PRIDRUŽITE SE NAJBRŽE RASTUĆEM KANALU U REGIONU NA TELEGRAMU! NULTA TAČKA VAS ČEKA! 

Nulta Tačka/Novosti