Sve vesti Svet

Italijani će ukrajinskim izbeglicama dati poslove koje Italijani neće da rade ALI ĆE IH PRVO SVE VAKCINISATI

Italijani će ukrajinskim izbeglicama dati poslove koje Italijani neće da rade ALI ĆE IH PRVO SVE VAKCINISATI

Do sada je u Italiju ušlo više od 90.000 izbegelica iz Ukrajine.

Biće im obezbeđen smeštaj i svaka odrasla osoba će dobijati mesečno 300 evra, a maloletnici po 150 evra, dok se ekonomski ne osamostale i integrišu nalazeći posao. Od pristiglog broja 48.229 su žene, 33. 796 maloletnici i 10.229 muškarci.

Problem je nastao zbog pritiska na samo četiri regiona u koja su stigli, u gradove Milano, Rim, Bolonju i Napulj, gde ima samo 15.000 mesta, pa se hitno traži da budu razmešteni i u druge regione. Problemi su brojni, mali je broj vakcinisan, samo oko 10 procenata, pa izbeglicama sledi vakcinacija, potom dobijanje dozvole boravka koju policija izdaje na godinu dana, sa mogućnošću produženja dva puta po šest meseci kako bi imali i zdravstvenu zaštitu.

Ko je spreman još osim familija da zaposli izbeglice: fabrike za kvalifikovano osoblje, prodavnice, hoteli, poljoprivredna gazdinstva za razne poslove posebno za branje voća i povrća, kao i pakovanje. Tu su i turističke organizacije koje ih traže za razne usluge, poslove na plažama, u restoranima, barovima. Nudi im se mogućnost zapošljavanja i u zdravstvu, za jednostavnije usluge, a oni koji znaju jezik, lekari i medicinsko osoblje, mogu odmah u bolnice i zdravstvene ustanovem kako državne, tako i privatne. Onaj ko se bavi samostalnim delatnostima u Ukrajini ako želi može da se registruje i obavlja isti posao u Italiji – prodavci hrane, frizeri i slično.

Kako stvari stoje izbeglice neće oduzeti radna mesta Italijanima, već će da rade ono što Italijani neće. A izbeglice pristigle preko mora, pa i iz zemalja zahvaćenih ratom, koje nemaju smeštaj pa ni izdaleka slične uslove kao oni koji su pristigli i dalje pristižu iz Ukrajine, spavaće i dalje u parkovima, ispred zgrada, na pločnicima. Policija će da ih tera, a oni kao i do sada da se premeste na drugo mesto, ponekad će Karitas da im dodeli porciju hrane. Čime se oni bave, kako preživljavaju, znaju samo oni.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR ŠARGIĆ- Budućnost zavisi od ovoga- Upravo gledamo rušenje SVETSKOG PORETKA

Nulta Tačka/Novosti