Sve vesti Svet

ITALIJANSKA POLICIJA UPOZORILA NA ORUŽANE NAPADE ,,ANTI-VAKSERA”

Pisao Elena Vuk

Italijanska policija upozorila je u četvrtak da su borci protiv vakcina pozvali na oružane napade tokom planiranih antivladinih protesta ovog vikenda, i da se protiv osam osoba vodi istraga zbog podsticanja na nasilje, prenosi Reuters.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

U saopštenju policije navodi se da su pretrage sprovedene u šest Italijanskih pokrajina, uključujući Milano, Rim i Veneciju, te da je osam osoba pod istragom deo grupe koja sebe naziva “Ratnicima” u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Istražitelji sumnjaju da su se oni(“Ratnici” sa Telegrama) pripremali za izvođenje napada tokom demonstracija zakazanih u subotu i nedelju u Rimu protiv vladinog uvođenja i zahteva na Green Pass(Italijanske verzije covid-pasoša) koji omogućuju ulazak na mnoga mesta tokom pandemije COVID-19.

Istražitelji sumnjaju da je grupa koristila Telegram za organizaciju svojih aktivnosti i za podsticanje drugih na napade u gradovima, navodi se u saopštenju.

Nije rečeno šta bi moglo biti meta napada.

Od strane aktivista koji se protive vakcini nije bilo trenutnih komentara, preneo je Reuters.

Green Pass je digitalni ili papirni certifikat koji pokazuje je li neko primio barem jednu dozu vakcine protiv COVID-19,da li je negativan na testu ili se nedavno oporavio od virusa.

Uvedena je ovog leta kako bi se pokušale sprečiti infekcije i da bi podstakli ljude na vakcinaciju. U početku je bilo potrebno za ulazak na mnoga kulturna i rekreativna mesta.

Nulta Tačka/Reuters