Sve vesti Svet

Izmislili virus pa zaključavanje a sada KINESKI NAUČNICI tvrde da su razvili masku koja detektuje COVID

Izmislili virus pa zaključavanje a sada KINESKI NAUČNICI tvrde da su razvili masku koja detektuje COVID

Kineski naučnici mogu da izmisle mnogo toga-  i virus, i metod odbrane koji ne funckioniše kao i novu masku koja otkriva da li je neko prehlađen.

Kineski naučnici tvrde da su razvili masku koja može da otkrije kovid 19 ili virus gripa u vazduhu i upozori one koji je nose ako su bili izloženi virusima nakon desetominutnog razgovora sa zaraženom osobom.

Senzori pričvršćeni za masku mogu da reaguju na samo 0,3 mikrolitra virusa u vazduhu, otkrivajući virus kovid 19 i viruse gripa H5H1 i H1N1 u vazduhu u roku od 10 minuta i da pošalju obaveštenja na uređaj, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Studija, koju predvodi šestnaučnika saradnika UniverzitetaTongđi u Šangaju, objavljena je u naučnom časopisu Meter (Matter) 19. septembra.

Novi uređaj, koji se montira izvan maske, sa punjivom litijumskom baterijom, testiran je prskanjem patogena na njega u zatvorenom prostoru, čime je simuliran realan scenario u kojem neko priča ili kašlje.

U Srbiji majmunske boginje potvrđene kod 40 muškaraca, najviše obolelih u Beogradu

Senzori su reagovali na tečnost u količini 70 do 560 puta manjoj od one koja nastaje kijanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona.

Dugogodišnja pandemija je podstakla masovno nošenje maski. Međutim, ublažavanje mera vezanih za kovid 19 u mnogim zemljama je dovelo do pada upotrebe maski.

Istraživanje kompanije Axios-Ipsos početkom septembra je pokazalo da 37 odsto Amerikanaca nosi masku izvan kuće, što je znatno manje u odnosu na 89 odsto pre dve godine.

Međutim, upotreba maski je i dalje široko rasprostranjena u nekim zemljama uključujući Kinu, koja se drži striktne nulte-kovid politike.Takođe, mnogi ljudi su nastavili da nose maske da bi se zaštitili od virusa bez obzira na zvanične preporuke.

NultaTačka/Mediji