Iznenađujuća veza između unosa vode i rizika od moždanog udara: pijenje vode na pravi način osigurava optimalno zdravlje
Voda služi za mnogo više od samo gašenja žeđi, ona takođe pomaže telu da izbaci toksine i pomaže u kontroli težine. Nedavna istraživanja su čak sugerisala da zadržavanje hidratacije može biti ključni faktor dugovečnosti i protiv starenja. S druge strane, nedovoljno pijenje vode može dovesti do povišenih nivoa natrijuma u serumu, povećavajući rizik od hroničnih stanja kao što su moždani udar, srčana insuficijencija i kognitivna oštećenja.
Koja vrsta vode je najbolja za naše zdravlje i kako da obezbedimo optimalnu hidrataciju u svakodnevnom životu?
Prema savremenoj medicini, ljudsko telo se sastoji od približno 60 odsto vode. Hranljive materije iz hrane, kao što su vitamini i minerali, moraju da se rastvore u vodi da bi cirkulisali u krvi i stigli do različitih organa. Voda takođe igra ulogu u poboljšanju metabolizma tela i eliminisanju otpada.
Dehidracija i nedovoljan unos vode mogu izazvati više od same žeđi. Oni takođe mogu dovesti do umora, anksioznosti, depresije, loše koncentracije, nemirnog sna i poteškoća sa disanjem. Štaviše, dehidracija može dovesti do razvoja mnogih bolesti, uključujući hronične upale, hronične bolove, zatvor, visok krvni pritisak i dijabetes. Čak i gojaznost uzrokovana prejedanjem može biti povezana sa dehidracijom u telu. Za neke pacijente, rešenje za njihove tegobe može biti jednostavno kao povećanje unosa vode.
Prema najnovijem istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje, zadržavanje hidratacije da bi se održao normalan nivo natrijuma u serumu može biti ključni faktor u promovisanju dugovečnosti i protiv starenja. Nasuprot tome, povišeni nivoi natrijuma u serumu mogu povećati rizik od različitih hroničnih bolesti.
U studiji koja je pratila 11.255 pojedinaca tokom 25 godina i isključivala učesnike sa visokim nivoom natrijuma u serumu zbog faktora kao što su gojaznost i upotreba lekova, istraživači su otkrili da čak i kada su nivoi natrijuma u serumu bili unutar normalnog opsega od 135 do 146 mmol/l, oni sa višim nivoima imali povećan rizik da budu biološki stariji i da u mlađem uzrastu razviju hronične bolesti.
U poređenju sa normalnim nivoima natrijuma u serumu, nivoi natrijuma u serumu iznad 142 mmol/l su povezani sa 64 posto povećanim rizikom od razvoja hroničnih bolesti kao što su moždani udar, srčana insuficijencija, atrijalna fibrilacija, periferna vaskularna bolest, hronična bolest pluća, dijabetes i kognitivna oštećenja.
Održavanje hidratacije može pomoći u prevenciji bolesti
U drevnoj Kini postojala je izreka da je „Hrana bolja od leka, ali je voda još bolja od hrane“. Voda se smatrala „kraljem lekova“, a skoro svi tradicionalni kineski medicinski tekstovi stavljaju vodu kao prvi lek. Na primer, u Compendium of Materia Medica, prva navedena stavka bila je voda. Slično tome, prvo poglavlje poznate knjige o dijetetskoj terapiji pod nazivom Recept za Suiksiju, čiji je autor lekar iz dinastije King Vang Šiksiong, takođe je bilo posvećeno vodi. Ovo pokazuje važnost vode u očima drevnih kineskih lekara.
Li Shizhen, poznati autor Compendium of Materia Medica, stavio je veliki naglasak na važnost vode, nazivajući je izvorom mnogih transformacija. Prema njegovim rečima, postoji preko 40 vrsta vode, uključujući kišnicu, rosu, slatku rosu, zimski mraz, bunarsku vodu, od kojih svaka ima jedinstvena lekovita dejstva. Voda sa različitim svojstvima, kao što su topla, mlaka, hladna ili ledena, može se koristiti za lečenje raznih bolesti.
Četiri razmatranja koja treba imati na umu kada pijete vodu za optimalno zdravlje
U današnje vreme, mnogi pojedinci ne mogu da konzumiraju dovoljno vode. Ovo je uglavnom zbog činjenice da savremeni ljudi preferiraju mleko, voćne sokove i slatke napitke, koji se razlikuju od vode u smislu njihovog uticaja na funkcije tela. Oni ne mogu efikasno zameniti vodu i ne obezbeđuju adekvatnu hidrataciju. Pored toga, neki ljudi odlučuju da konzumiraju kafu, čaj ili alkohol umesto vode. Međutim, ovi napici poseduju snažna diuretička dejstva, koja mogu da oduzmu više vode iz tela i izazovu dehidraciju.
👉 RUSI uništili ukrajinsko skladište u kojem je stajala BRITANSKA MUNICIJA SA osiromašenim uranijumom- Stanovništvo u panici (FOTO/VIDEO) https://t.co/Yosl1OWXWQ
— Nulta Tačka (@ProdukcijaNT) May 15, 2023
Pijenje obične vode je najbolja opcija za održavanje dobrog zdravlja, a postoje i određena razmatranja koja treba imati na umu kada je u pitanju voda za piće u zdravstvene svrhe.
1. Temperatura vode
Temperatura vode treba da bude približno ista kao temperatura tela. Prevruća voda za piće može oštetiti grlo, pa čak i dovesti do raka usne šupljine. S druge strane, previše hladna voda može uticati na cirkulaciju krvi.
2. Vreme uzimanja vode
Preporučuje se da pijete više vode u popodnevnim satima između 15 i 17 časova. Tokom ovog perioda, meridijan mokraćne bešike je aktivan i telo može efikasno da koristi vodu za pomoć u metabolizmu i detoksikaciji.
Takođe je preporučljivo popiti čašu vode dva sata pre spavanja. Tokom šest do sedam sati sna, telo ne dopunjava zalihe vode. Hidratacija pre spavanja može sprečiti zgušnjavanje krvi noću i ujutru, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Neki ljudi imaju naviku da ujutru popiju veliku čašu vode. Međutim, ovo možda nije pogodno za one sa nedostatkom slezine. Ako želite da pijete vodu ujutru na prazan stomak, preporučljivo je ograničiti unos na samo 50ml kako biste nahranili organizam.
3. Prokuvana voda
Nije preporučljivo piti nekuvanu vodu jer može da ohladi telo i poveća rizik od bolesti. Mora se prokuvati pre konzumiranja.
Voda kuvana u različitim posudama ima različite ukuse. Među kotlićima od nerđajućeg čelika, kotlićima od livenog gvožđa i grnčarskim kotlićima, voda kuvana u grnčarskom kotliću ima najprijatniji ukus, koji se odlikuje toplom i glatkom teksturom.
4. Količina vode za piće
Ne moraju svi striktno da se pridržavaju 8 čaša vode dnevno. Na količinu vode koju treba da se dnevno konzumira utiču različiti faktori, kao što su klima, brzina metabolizma, pol, godine, unos hrane, vrsta posla i fizičko stanje. Opšta preporuka je da se pije 6 do 10 šoljica vode (otprilike 250 ml po šolji), što iznosi oko 1.500 do 2.400ml dnevno.
Pacijenti koji ne mogu normalno da uriniraju, kao što su oni sa srčanim ili bubrežnim oboljenjima ili edemom, moraju da poštuju uputstva svog lekara i ne bi trebalo da piju prekomerne količine vode neselektivno.
Prirodna voda je bolja od prerađene vode: potrebna su samo dva koraka filtriranja
Poslednjih godina na tržištu su se pojavili mnogi brendovi prerađene vode. Ovi proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi prošli kroz višestruke procese prečišćavanja i da nude različite medicinske prednosti. Ovo je otežalo potrošačima da odluče koju vodu da kupe. Međutim, realnost je da prečišćena voda nije nužno bolja od prirodne vode.
Na primer, dok alkalna jonizovana voda može biti korisna za ljudsko telo, njeno konzumiranje tokom dužeg perioda može biti štetno po zdravlje. Ova vrsta vode je hladna po prirodi, što je čini pogodnom za pojedince koji imaju vlažno-toplu konstituciju ili prekomernu unutrašnju toplotu. Međutim, ljudi sa konstitucijom nedostatka janga mogu otkriti da pijenje alkalne vode pogoršava njihovo stanje.
Voda reverzne osmoze (RO) je još jedna popularna vrsta vode koja koristi RO tehniku za ekstrakciju čiste vode i uklanjanje minerala. Postoji uobičajena zabluda da dnevne potrebe tela za mineralima i elementima u tragovima treba da potiču iz hrane, a ne iz vode za piće. Međutim, istina je da voda za piće zapravo svakodnevno obezbeđuje telu 20 odsto neophodnih minerala i elemenata u tragovima. Kada čista voda uđe u telo, može da rastvori minerale i elemente u tragovima iz kostiju ili drugih delova tela, što dovodi do postepenog iscrpljivanja ovih esencijalnih hranljivih materija i izaziva simptome nedostatka či (vitalne energije) bubrega.
Kada konzumirate ove vrste prečišćene vode, ključno je uvek ispitati da li su one zaista korisne za telo, umesto da slepo verujete tvrdnjama prodavaca. Kao opšte pravilo, bilo koja voda za piće koja nije u svom prirodnom stanju nije pogodna za zdravlje ljudi na duži rok.
U stvari, pijenje vode iz slavine kod kuće je najbolji izbor za naše zdravlje. Pre konzumiranja, potrebno je samo da prođete kroz dva jednostavna procesa filtriranja: prvo, korišćenje aktivnog uglja za uklanjanje mirisa i nečistoća, i drugo, filtriranje toksičnih supstanci i bakterija.
Na kraju krajeva, najbolje je dati prednost jednostavnosti i prirodnosti kada je u pitanju briga o našim telima.
Nulta Tačka/TheEpochTimes