Sve vesti Svet

IZRAEL IZVEO NAJVEĆE NAPADE NA LIBAN OD PROŠLOG RATA 2006. NA KORAK OD VIŠE FRONTOVA BORBE

Velika prekogranična razmena vatre između Izraela i militanata u Libanu rasplamsala se u sredu i četvrtak nakon što su tri rakete prvobitno lansirane iz južnog Libana za koje izraelski zvaničnici kažu da su pogodile unutar izraelske teritorije, izazivajući požare.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

IDF je nakon napada uzvratio artiljerijskom vatrom po lansirnim položajima nakon čega su usledili vazdušni napadi, u okrugu Marjayoun na jugu Libana, ,,Izrael je u sredu odgovorio sa nekoliko raketa pre nego što je u četvrtak ujutru započeo vazdušne napade”, objavila je vojska.

IDF je kasnije objavio da je u akciji lansirano 100 artiljerijskih udara.

,,Borbeni avioni pogodili su lansirna mesta i infrastrukturu koja se koristi za terorističke napade u Libanu i sa kojih su lansirane rakete ka Izraelu”, navodi se u saopštenju IDF-a.

Izrael je takođe rekao da smatra Libansku vladu odgovornom za raketne napade, podsećajući na rat iz 2006. godine u kojem je Izrael izveo vazdušne napade na Bejrut zbog afresije Hezbolaha.

Hill izveštava: ,,Avichai Adraee, portparol IDF-a na arapskom jeziku, okrivio je libansku vladu za napetosti i upozorio da će biti još napada na Izrael iz južnog dela Libana”.

Libanski presdednik Michel Aoun rekao je da su izraelski vazdušni napadi prvi te vrste od 2006. IDF je objavio snimak napada na Liban. Predsednik Aoun osudio je izraelsku agresiju i rekao da će ovo biti tema u Ujedinjenim Nacijama.

Aoutn je izjavio da je upotreba vazdrušnih napada od strane Izraela prva takve vrste od 2006. godine što sugeriše nameru u eskalaciji napada protiv Libana.

,,Ovi napadi su direktna pretnja sigurnosti i stabilnosti na jugu”, dodao je Aoun.

,,Ono što se dogodilo je flagrantno i opasno kršenje Rezolucije 1701 Veća bezbednosti Ujedinjenih nacija i jasna pretnja stabilnosti i sigurnosti na jugu”, rekao je Aoun, misleći na predlog UN-a iz 2006. kojim je okončan rat između Izraela i Hezbolaha.

Visoki zvaničnik UN-a u međuvremenu poziva na ,,maksimalnu uzdržanost” obe strane dok tenzije rastu. Veruje se da iza lansiranja raketa u Izrael stoji Hezbolah ili njihova saveznička militantna grupa, ali za sada niko nije preuzeo odgovornost.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz juče je zapretio da bi moglo da doći do širenja akcija: ,,Ovo je bio napad koji je trebalo da pošalje poruku… Jasno je da bismo mogli da učinimo mnogo više, i nadamo se da do toga neće doći.”

Gantzove reči uključivale su veliki fokus na Iran tokm celog intervjua. Gantz je izjavio da je Izrael spreman da napadne Iran ako se otvori sukob na više frontova koji će verovatno uključivati i Hezbolah u južnom Libanu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

 

O uredniku

Mario Bojić