Sve vesti Svet

IZRAEL: NOVI REZULTATI! FAJZEROVA mRNA VAKCINA EFEKTNA SVEGA 64% I TO NAKON REVAKCINACIJE

IZRAEL: NOVI REZULTATI! FAJZEROVA mRNA VAKCINA EFEKTNA SVEGA 64% I TO NAKON REVAKCINACIJE

Čini se da vakcina Pfizer- BioNTech u velikoj meri sprečava hospitalizaciju i ozbiljne slučajeve ali je znatno manje efikasna u sprečavanju širenja Delta varijante koronavirusa.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nove brojke Ministarstva zdravlja kako izveštava Ynet ukazuju da je u proteklih mesec dana vakcina, koja se koristila za gotovo sve vakcinisane Izraelce, bila samo 64 % efikasna u prevenciji infekcije koronavirusom. Podaci navodno pokazuju da je tokom meseca maja, kada je soj bio manje zastupljen, vakcina bila efikasna sa 94,3%.

Prema Ynetu, brojke su predstavljene u nedelju uveče na sastanku tima stručnjaka koji savetuju vladu o načinu rešavanja pandemije.

U međuvremenu, studija istraživača sa Hebrejskog univerziteta i Univerzitetskog medicinskog centra Hadassah pokazala je da je vakcina Pfizer 60-80% efikasna protiv infecije delta sojem.

Verzija Delta, za koju se veruje da je dvostruko zaraznija od originalnog soja COVID 19, odgovorna je za 90% novih slučajeva u Izraelu u poslednje dve nedelje uprkos vakcinaciji građana.

Podaci ministarstva zdravlja, međutim, izveštavaju da je vakcina i dalje znatno efikasna u sprečavanju ozbiljnih simptoma. Tokom maja ta je brojka iznosila 98,2%, prema podacima do kojih je došao Ynet, a u toku juna 93%.

Bez obzira na to istraživači sa Hebrejskog univerziteta upozorili su da je prerano da bi se u potpunosti reklo koliko je vakcina zaista efikasna u sprečavanju hospitalizacije.

,,Zbog prepoznatog kašnjenja ozbiljnog morbiditeta, trenutno nemamo dovoljno podataka koji bi mogli da predvide kako će se trenutni talas infekcija izraziti u ozbiljnim slučajevima”- napisali su istraživači.

Dodali su da iako se očekuje da će ozbiljni slučajevi porasti u narednim nedeljama, podaci iz Singapura i Velike Britanije ukazuju da je vakcina porizvođača Pfizer još uvek efikasna u prevenciji najozbiljnijih simptoma.

Izraelske zalihe vakcina Pfizer su pred istekom roka. Kancelarija premijera trenutno pronalzi način kako da izvrši zamenu ovih vakcina sa drugim državama. Ministar zdravlja Nitzan Horowitz izjavio je u nedelju uveče da Izrael vodi napredne razgovore sa drugom zemljom o sporazumu o zameni.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/TheTimesOfIsrael