Sve vesti Svet

IZRAEL OKRIVIO IRAN ZA NAJNOVIJI NAPAD DRONOVIMA NA NJIHOV TANKER! AMERIČKA MORNARICA POTVRDILA SOFISTICIRANI NAPAD ALI I BROJ ŽRTAVA

Napad na brod kojim upravlja Izrael u četvrtak uveče u Arapskom moru kod obale Omana u kojem su poginula dva člana međunarodne posade posledica je napada bespilotnih letelica, saopštila je Peta flota američke mornarice rano u Subotu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Američka mornarica pritekla je u pomoć Izraelskom brodu te preselila tanker u sigurnije vode nakon incidenta koji je u početku bio prijavljen kao moguć napad pirata. Vojska je odmah nakon toga sprovela istragu i sada citira ,,jasne vizuelne dokaze da je došlo do napada” navodi se u najnovijem saopštenju.

,,Početne naznake jasno ukazuju na napad dronovima”, rekla je američka mornarica, bez konkretnih dokaza za taj zaključak. Trenutno par američkih ratnih brodova, nosač aviona USS Ronald Regan i razarač sa raketama za navođenje USS Mitscher, prate izraelski brod ,,Mercer” do sigurne luke.

Londonski Zodiac Maritime, u vlasništvu izraelskog milijardera Eyala Ofera u petak je izdao saopštenje u kojem potvrđuje da su sva člana posade poginula u napadu, uključujući jednog rumunskog i jednog britanskog člana posade.

Israel blames Iran for attack on tanker near Oman | Atalayar - Las claves del mundo en tus manos

Nakon toga državni mediji u Iranu potvrdili su da je Islamska Republika izvršila napad u vidu osvete za nedavne izraelske napade i sabotažne operacije, uključujući najnovije vazdušne napade na ciljeve koje podržava Iran u Siriji.

Izraelski mediji i The New York Times citirali su u petak izraelske obaveštajne službenike koji su potvrdili navode američke mornarice da je ,,nekoliko” dronova pogodilo tanker:

New York Times, je izvestio da su dva zvaničnika koja su govorila pod uslovom anonimnosti rekli da je napad izvelo nekoliko iranskih bespilotnih letelica bez posade koje su se obrušile na komandni centar broda. Ovo izgleda kao ozbiljan i složen napad koji nije samo deo eskalacije već upotreba nove iranske tehnologije bespilotnih letelica.

Američki zvaničnici takođe upiru prstom u Iran, javlja CNN: ,,Zvaničnik američke odbrane upoznat sa detaljima incidenta rekao je u petak da je izraelski tanker napadnut od strane naoružanih dronova za koje se misle da su upravljani iz Irana.”

,,Izraelski ministar spoljnih poslova rekao je da je naredio državnim diplomatama da zahtevaju ackije UN-a protiv Irana zbog napada na brod kojim upravlja izraelski milijarder”, prenosi AFP. ,,Uputio sam poruke ambasadama u Vašingtonu, Londonu i UN-u da lobiraju sa svojim kolegama u vladi i relevantnim delegacijama u sedištu UN-a u Njujorku”, rekao je izrelski ministar spoljnih poslova Yair Lapid u saopštenju.

Sve ovo verovatno znači da ćemo uskoro videti eskalaciju odnosa između Izraela i Irana. I ništa od toga ne vodi ka rešenju problema, pogotovo kada je reč o nuklearnim pregovorima. Pored toga 3 avgusta na vlast u Iranu dolazi novi, konzervativni predsednik za kojeg se priča da će dodatno zakomplikovati odnose na liniji Iran- Izrael.