Sve vesti Svet

IZRAEL PREDSTAVIO NOVOG NAORUŽANOG ROBOTA USLED NEGODOVANJA ZBOG “MAŠINA SMRTI”

Izrael je u ponedeljak na velikom sajmu oružja u Velikoj Britaniji predstavio novog robota ubicu na daljinsko upravljanje koga zagovornici ljudskih prava kritikuju kao događaj prodaje “mašina smrti i oruđa zlostavljanja.

Rex MK II, koga je razvila kompanija Israel Aerospace Industries (IAI), je vozilo na četiri točka sa dva mitraljeza za napade na daljinsko upravljanje. Prema saopštenju za javnost iz državne kompanije koja najavljuje puštanje u prodaju, robot je već prodat globalnim kupcima.

Oružje je otkriveno u ponedeljak na sajmu Defense&Security Equipment International (DSEI) u Londonu, događaju koji se održava svake dve godine i jedan je od najvećih svetskih sajmova naoružanja. Izložba oružja naišla je na stalnu osudu antiratnih aktivista koji kažu da je to mesto „gde posluju oni koji profitiraju od rata, represije i nepravde“.

IAI opisuje robota kao bespilotno kopneno vozilo koje može da nosi teret od 1,3 tone i izvršava operacije uključujući prikupljanje obaveštajnih podataka pomoću „elektrooptičkih senzora i radara“. Takođe se može koristiti za pokretanje napada „daljinski upravljanim sistemima naoružanja, uključujući mitraljez kalibra 7,62mm“ i „teški mitraljez kalibra 0,50“, kaže kompanija, i služi „kao višenamenska platforma za podršku dodatnim misijama zasnovanim na potrebama trupa“.

Oružje predstavlja „najnaprednije od više od desetak vozila bez posade koje je razvila podružnica kompanije Aerospace Industries, ELTA Systems, u proteklih 15 godina“, i pridružilo bi se sličnom bespilotnom robotskom oružju, Jaguaru, koje Izrael postavlja duž granice Gaze, preneo je Associated Press.

Izrael se suočio sa međunarodnim negodovanjem i zahtevima za istragom ratnih zločina zbog svojih stalnih vojnih napada na Gazu. Prodaja oružja Izraelu iz zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, takođe se suočila sa stalnim kritikama zagovornika ljudskih prava.

“IAI-jeve kopnene platforme bez posade koriste se na granicama Izraela i u različitim borbenim jedinicama, kao i na drugim lokacijama širom sveta”, rekao je Zvika Yarom iz kopnene divizije IAI-a u izjavi u kojoj je naveo “porast potražnje od klijenata za kopnene platforme bez posade“.

Takva potražnja podstakla je zabrinutost oko takozvanih „robota ubica“ i podstakla globalnu kampanju zabrane takvog oružja.

„Potpuno autonomno oružje bi odlučilo ko će živeti i umreti, bez dalje ljudske intervencije, što prelazi moralni prag“, upozorava Kampanja za zaustavljanje robota ubica. “Kao mašinama, nedostajale bi im inherentne ljudske karakteristike, poput saosećanja, koje su neophodne za donošenje složenih etičkih izbora”.

Demonstranti Palestinske akcije bili su među onima koji su ove sedmice učestvovali u demonstracijama protiv sajma naoružanja, ciljajući široko na proizvođače oružja, a takođe izdvajajući osudu Velike Britanije zbog njene uloge u globalnoj trgovini oružjem, kao i Izraela zbog njegovih stalnih zloupotreba Palestinaca.

Koalicija Stop the Arms Fair će u utorak održati ceremoniju sećanja ispred Excel centra, gde se održava londonski sajam. Na događaju će aktivisti pročitati imena onih koji su umrli od ratova u poslednjih 20 godina, uključujući one koje su ubili režimi i kompanije predstavljene na sajmu naoružanja, i ostaviće venac od belog maka, kažu organizatori.

„Dvadeset godina nakon užasa 11. septembra i invazije na Avganistan, sećamo se žrtava rata i nasilja promovišući mir i odupirući se trgovini oružjem danas“, rekao je Symon Hill, menadžer kampanje u Uniji za zalaganje za mir, jednoj od grupa učesnica, rečeno je u nedeljnom saopštenju.

„DSEI je opasan primer svakodnevnog militarizma“, nastavio je Hill. „Narod Britanije to nije tražio. Čak ni gradonačelnik Londona to ne želi. Usred globalne pandemije, rastućeg siromaštva i klimatske krize, UK premijer Boris Johnson i njegovi prijatelji pozvali su trgovce oružjem da sklope poslove sa despotima u srcu istočnog Londona”.

Nulta Tačka/ActivistPost

O uredniku

Milena Stojakovic