Sve vesti Svet

IZRAEL razmatra uvođenje mera protiv COVID-a zbog novog skoka broja obolelih

IZRAEL razmatra uvođenje mera protiv COVID-a zbog novog skoka broja obolelih

Izraelski zvaničnici navodno razmišljaju o vraćanju obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Izrael je zahvatio novi talas Covid-a 19, sa porastom broja pacijenata zaraženih varijantom BA.5, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Prema izveštajima, vlada razmatra vraćanje obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru.

“Pažljivi smo sa terminologijom jer smo ovako nešto imali pre mesec dana – došlo je do povećanja i vrlo brzo je broj opao. Ovo vreme je zapravo drugačije, a postoji nova varijanta, BA.5, koja je zaraznija”, rekao je generalni direktor Ministarstva zdravlja Nachman Ash za Radio 103FM u nedelju.

„Mislim da je moguće da se ovo počne nazivati ​​novim talasom… Nadam se da ćemo, kao i tokom Omikronskog talasa, moći da prođemo kroz ovo bez posebnih ograničenja.”

Izraelski javni emiter Kan je u međuvremenu citirao izvor iz Ministarstva zdravlja koji je rekao da će zvaničnici ispitati da li da se vrate obavezno nošenje maski u zatvorenom, meru koja je ukinuta krajem aprila.

Stopa zaraze i hospitalizacija su u porastu od kraja marta. Ministarstvo zdravlja je u nedelju prijavilo 4.931 novi slučaj Covida, u poređenju sa 3.339 nedelju dana ranije, i 1.575 pre dve nedelje.

U nedjelju ujutro bilo je 158 pacijenata u teškom stanju, u poređenju sa 106 prošle nedelje, javljaju izraelski mediji.

Najviši izraelski zvaničnik za odgovor na Covid-19, Salman Zarka, rekao je ove sedmice da je skoro 50% ljudi zaraženih virusom imalo varijantu BA.5. „Ta varijanta izaziva relativno blagu bolest među mladim ljudima, ali vidimo porast hospitalizacije“, rekao je Zarka.

NultaTačka