Sve vesti Svet

Izrael spreman da evakuiše Jevreje iz Ukrajine

Izrael spreman da evakuiše Jevreje iz Ukrajine

KIJEV, Ukrajina — Izraelski zvaničnici i humanitarne grupe spremaju planove za pomoć ukrajinskoj jevrejskoj zajednici u slučaju sveopšteg rata između Ukrajine i Rusije, tvrde pojedinci upoznati sa situacijom.

Zvaničnici i agencije izigravaju nepredviđene situacije koje uključuju upravljanje novim talasom imigranata koji dolaze u Izrael i pomoć raseljenim Jevrejima u Ukrajini kao što su to činili 2014. godine kada su ruske snage pripojile Krim.. U najgorem slučaju, planovi bi mogli značiti direktnu evakuaciju hiljada izbeglica.

Izraelski zvaničnici jasno stavljaju do znanja da ne očekuju haos u celoj zemlji koji bi zahtevao masovni vazdušni transport. Ali Izrael bi bio spreman da reaguje ako bude potrebno, rekli su, kao što je ta zemlja učinila na drugim mestima. Dve osobe uključene u proces potvrdile su da je sastanak održan, govoreći pod uslovomanonimnosti kako bi razgovarali o poverljivom planiranju.

FRKA U BRISELU! Iz Francuske i Holandije kreće konvoj slobode- Belgijske vlasti izdale upozorenje

U maju 1991. godine, izraelske vazdušne snage sa El Al jumbo avionima prebacili su više od 14.000 Etiopljana iz ratom razorene Adis Abebe, operaciju koju je nadgledao trenutni izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

“Spremni smo za sva scenarija”, rekla je Pnina Tamano-Shata, izraelska ministarka imigracije i inkluzije, ogranka vlade zadužene za prilagođavanje jevreja koji se vraćaju u Izrael iz celog sveta, prema izraelskom listu Ynet.

Čak 100.000 Jevreja živi u Ukrajini, prema Yael Branovsky iz Međunarodne zajednice Hrišćana i Jevreja u Jerusalimu. Grupa za pomoć bila je duboko uključena u pomoć hiljadama Jevreja koji su raseljeni iz istočnog ukrajinskog područja Donbasa kada je izbio rat 2014. godine.

Zvaničnici izraelskih ministarstava odbrane i spoljnih poslova i drugih sigurnosnih grana okupili su se u januaru kako bi procenili moguće ratne potrebe jevrejskih zajednica u Ukrajini, navodi se u izveštaju u novinama Haaretz i koji su potvrdile dve osobe koje su učestvovale u planiranju.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentiše izveštaje, rekavši samo da svoje građane u Ukrajini priprema na mogućnost nevolje. Na zahtev Izraela, oko 4.000 Izraelaca koji žive u zemlji registrovalo se u ambasadi u Kijevu od kraja januara, rekao je portparol ministarstva Lior Haiat.

PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ U BUNKERU! Krizni štab, vlast i opozicija na respiratorima.

U petak je izraelski savetnik rekao da bi njegovi građani trebali odmah da razmotre napuštanje Ukrajine i da će početi evakuaciju članova porodica osoblja ambasade.

NultaTačka/WashingtonPost