Sve vesti Svet

Izrael zatvara palestinske nevladine organizacije koje je proglasio za terorističke

Izrael zatvara palestinske nevladine organizacije koje je proglasio za terorističke

Izraelska policija upala u kancelarije nekoliko palestinskih zagovaračkih grupa koje je vlada ranije označila kao terorističke organizacije, zapečativši ulazna vrata i ostavivši obaveštenja u kojima ih proglašava zatvorenima, saopštile su grupe danas.

Sa racijama, Izrael je proširio svoju kampanju protiv grupa civilnog društva, koje je stavio van zakona zbog tvrdnji da imaju veze sa militantnim grupama iako je pružio malo dokaza da potkrepi optužbe.

Evropska unija je odbacila optužbe Izraela protiv grupa, navodeći nedostatak dokaza.

Izrael tvrdi da su neke od ovih grupa bile povezane sa militantnim Narodnim frontom za oslobođenje Palestine, sekularnim levičarskim pokretom sa političkom strankom, kao i naoružanim krilom koje je izvelo smrtonosne napade na Izraelce.

Direktor al-Haka jedne od grupa Šavan Džabarin potvrdio je da su snage izvršile raciju u kancelariji. On je rekao da njegovi službenici još ispituju da li su neki dokumenti oduzeti.

Svetski ekonomski forum testira dronove za isporuku vakcina ruralnom stanovništvu u Indiji

Izraelske trupe su „došle, razvalile vrata, ušle unutra i proveravale dosijee. Zatim su zapečatile ulaz u kancelariju“, rekao je on.

Branioci prava opisali su poteze Izraela protiv grupa kao deo višedecenijskog obračuna sa političkim aktivistima na okupiranim teritorijama.

Izraelska vojska saopštila je da je zatvorila sedam institucija i zaplenila njihovu imovinu u raciji danas.

U sredu je kancelarija izraelskog ministra odbrane Benija Ganca ponovila svoju tvrdnju da te grupe „funkcionišu pod maskom izvođenja humanitarnih aktivnosti u cilju unapređenja ciljeva terorističke organizacije PFLP, jačanja organizacije i regrutovanja operativaca“.

Nulta Tačka/Mediji