Sve vesti Svet

IZRAELCI stvorili prve sintetičke embrione na svetu- Sledeća faza stvaranje veštačkih ljudi?

IZRAELCI stvorili prve sintetičke embrione na svetu- Sledeća faza stvaranje veštačkih ljudi?

Izraelski naučnici uzgojili su embrion miša sa srcem koji kuca samo koristeći matične ćelije, piše istraživački časopis


Prvi u svetu, izraelski naučnici su stvorili „sintetičke embrione“ bez upotrebe spermatozoida ili jajnih ćelija, uzimajući samo matične ćelije sa kože miševa.

Probojni eksperiment, čiji su rezultati objavljeni ove nedelje u časopisu Cell, video je da se matične ćelije uzete od miševa „ samosastavljaju “ u strukturu nalik embrionu sa crevnim traktom, mozgom, pa čak i srcem koje kuca.

Prema rečima ćelijskog biologa, profesora Džejkoba Hane sa Vajcmanovog instituta za nauku, rezultati su zaista bili „ izvanredan “ rezultat. „ Nije bilo sperme, jajne ćelije i materice, ali smo uspeli da dobijemo embrione koji se formiraju samo od matičnih ćelija do osam dana – trećinu gestacionog perioda miša – uz kucanje srca “, rekao je on za Times of Israel.

On je rekao da je ovo prvi put da je tako napredan životinjski embrion uzgajan samo iz matičnih ćelija.

Hana je za Tajms rekla da bi studija mogla da otvori put za uzgoj veštačkih struktura nalik embrionima koje bi se koristile u medicini, uključujući i uzgoj ljudskih organa za transplantaciju. “ Embrion je najbolja mašina za pravljenje organa i najbolji 3D bioprinter; pokušali smo da oponašamo ono što radi “, objasnio je on.

Korišćenje ljudskih embriona kao izvora matičnih ćelija za uzgoj organa za transplantaciju izazvalo je etičku zabrinutost, ali novo istraživanje nudi potencijalni način da se zaobiđe to pitanje, veruje istraživački tim, pošto su sintetičke strukture slične embrionima slične uobičajenim embrionima, ali nije održiv za implantaciju.

MARIO ZNA UŽIVO- Počinje ŽURKA- Ovo su dokazi koje GLOBALISTI i njihovi PULENI ne mogu da obore

Naučnici su uspeli da kultivišu embrion koristeći poseban sistem inkubatora. U mehanizmu se svaki embrion kupa u bočici napunjenoj tečnošću koja se okreće da se organizam ne zalepi za stranu. Inkubator obezbeđuje embrionu sve neophodne uslove za razvoj, uključujući potrebnu koncentraciju gasa, pritisak i temperaturu, dok tečnost služi kao hranljivi rastvor.

Novi eksperiment se zasniva na dva prethodna uspeha koje su naučnici postigli prethodnih godina. Hannin tim je posebno razvio metodu za reprogramiranje matičnih ćelija nazad u njihove najranije faze razvoja, kada imaju najveći potencijal da preuzmu različite uloge. Istraživači su takođe kreirali uređaj koji im je omogućio da uzgajaju prirodne mišje embrione van materice.

NultaTačka/RT