Sve vesti Svet

IZRAELSKA studija otkriva NEEFIKASNOST Pfizer-ovog leka Paxlovid

IZRAELSKA studija otkriva NEEFIKASNOST Pfizer-ovog leka Paxlovid

Izraelska studija je pokazala da je lek od male merljive koristi za pacijente u starosnoj grupi od 40 do 65 godina.

Tablete protiv Covid-a 19 koju hvali Svetska zdravstvena organizacija (SZO) može biti od male ili nikakve koristi za pacijente starosti između 40 i 65 godina, pokazala je nova studija izraelskih istraživača. Međutim, lek, koji proizvodi Pfizer i prodaje se pod trgovačkim imenom Paxlovid.

Objavljeno u Nev England Journal of Medicine u sredu, studija je uključivala 109.000 pacijenata koji su primali Paxlovid. Nakon analize različitih starosnih grupa, naučnici su zaključili da je tretman malo doprineo poboljšanju stanja pacijenata od 40 do 65 godina. Treba napomenuti da su Džo Bajden i njegova supruga Džill bili nekoliko puta uzastopno pozitivni na COVID testu uprkos činjenici da su uzimali terapiju ovog “leka”.

Prvi slučaj! Vakcinisani italijan zaražen Covidom, Majmunskim boginjama i HIV-om ODJEDNOM

Analiza je, međutim, zasnovana na podacima dobijenim od izraelskog zdravstvenog sistema za razliku od posmatranja pacijenata u randomizovanoj studiji sa kontrolnom grupom – nešto što predstavlja odstupanje od prakse koja se smatra standardom za takva istraživanja, istakao je AP.

Američka uprava za hranu i lekove odobrila je Paxlovid krajem prošle godine za odrasle i decu stariju od 12 godina koja pate od hroničnih stanja poput gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja. Prema saveznim podacima koje citira AP, izdato je preko 3,9 miliona recepata za lek od kada je lek dobio zeleno svetlo.

Bajdenova administracija stavlja poseban naglasak na Paxlovida u nadi da će smanjiti broj hospitalizacija. Navodi se da su američke vlasti izdvojile oko 10 milijardi dolara za nabavku leka, koji je dostupan javnosti u hiljadama apoteka kroz vladinu inicijativu za testiranje i lečenje.

U saopštenju poslatom e-poštom u sredu, portparol Bele kuće Kevin Munjoz citirao je nekoliko drugih studija koje ukazuju da Paxlovid pomaže u smanjenju hospitalizacija kod ljudi starijih od 50 godina. To istraživanje, međutim, tek treba da bude objavljeno u recenziranim časopisima, napominje AP.

Citiran je zvaničnik koji je rekao da „ sve veći broj dokaza pokazuje da pojedinci između 50 i 64 godine takođe mogu imati koristi od Pakslovida. ”

Još uvek ne postoje studije o štetnosti ovog “leka” ali kako da postoje kada Pfizer finansira naučne magazine koji vrše istraživanja.

NultaTačka