Sve vesti Svet

IZRAELSKI BROD NAPADNUT NEPOZNATIM ORUŽJEM U INDIJSKOM OKEANU!

IZRAELSKI BROD NAPADNUT NEPOZNATIM ORUŽJEM U INDIJSKOM OKEANU!

Izraelski trgovački brod pogođen je “nepoznatim oružjem”, zbog čega se brod zapalio na severu Indijskog okeana. Incident se dogodio usred rastućih tenzija između Jerusalima i Teherana.

Libanski mediji Al-Mayadeen izvestili su o napadu večeras pozivajući se na “pouzdane izvore” i objavili slku oštećenog plovila sa crnim dimom koji se dizao iz vatre sa jedne strane broda. Neimenovani izraečski zvaničnici takođe su potvrdili incident za Jerusalem Post. Novine su tvrdile da je ovo iranska odmazda za napad dronom na iransko nuklearno postrojenje prošlog meseca u blizini grada Karaja.

Unidentified weapon' strikes Israeli ship in Indian Ocean: reports

Brod je bio usidren u luci Jeddah-u, u Crvenom moru, i krenuo je prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima- s druge strane Arapskog poluostrva- kada je napadnut.

Izraelski mediji identifikovali su brod kao Tyndall, koji je delom u vlasništvu izraelskog milijardera Eyala Ofera.

Rat u senci između Izraela i Irana pojačan je na moru 2019. godine, a Izrael je navodno gađao brodove koji prevoze iransku naftu ili oružje za Hezbolah. Još jedan brod u izraelskom vlasništvu, pod nazivom Lori, pogođen je raketom dok je krenuo prema Omanskom zalivu u martu ove godine. I tada se sumnjalo da iza napada stoji Teheran.

Najnoviji incident dogodio se dan nakon što je genera- potpukovnik Aviv Kohavi, šef osoblja Izraelskih odbrambenih snaga, upozorio da će se oni koji napadnu njegovu zemlju suočiti sa žestokom odmazdom. “Svako ko pokuša da ugrozi Izrael treba da zna će na bilo koju neprijateljsku aktivnost, u blizini ili daleko, odgovarati otvoreno ili prikriveno”, rekao je Kohavi na ceremoniji dodele diploma novim oficirima ID-a. “Tako smo se ponašali u prošlosti i tako ćemo se ponašati u budućnosti“.