Sve vesti Svet

IZRAELSKI POLITIČAR SA VLASTI: Voleo bih da postoji dugme za nestanak SVIH ARAPA

IZRAELSKI POLITIČAR SA VLASTI: Voleo bih da postoji dugme za nestanak SVIH ARAPA

Zakonodavac Matan Kahana rekao je grupi studenata sa Zapadne obale da bi voleo da može “pritisnuti dugme” za deportaciju svih Arapa.

Član vladajuće političke stranke izraelskog premijera Naftali Bennetta podigao je uzbunu glasno želeći da voleo da može da učini da svi palestinski Arapi nestanu iz jevrejske države.

“Kada bi postojalo neko dugme koje biste mogli pritisnuti da svi Arapi nestanu, poslali ih ekspresnim vozom za Švajcarsku, ja bih pritisnuo to dugme”, rekao je član Kneseta Matan Kahana u ponedeljak u obraćanju grupi srednjoškolaca.

Kahana, član Bennettove nacionalističke stranke Yamina, koji služi kao zamenik ministra verskih službi, čini se da naglašava da, uprkos njihovim razlikama, Izraelci i Palestinci nemaju drugog izbora osim da pronađu načine da koegzistiraju. „Ali šta ti možeš učiniti?” nastavio je. “Ne postoji takvo dugme. Stoga se čini da nam je suđeno da na neki način postojimo [zajedno] na ovoj zemlji.”

Zapaljivi komentari poslanika snimljeni su na video snimku, a snimak je u utorak razotkrio izraelski javni servis Kann. Kahana je dao svoje komentare na prvu godišnjicu Bennettovog osvajanja vlasti udruživši Yaminu sa još sedam stranaka.

Vladajuća koalicija je najraznovrsnija u istoriji Izraela, okuplja zakonodavce iz celog političkog spektra, uključujući izraelske Arape. Ovaj poduhvat se proglašava kao simbol saradnje između segmenata društva koji nisu bili u stanju da sklope mir, više od 70 godina nakon osnivanja Izraela. U stvari, sam Kahana nazvao je koaliciju “hrabrim korakom” ka mirnom suživotu.

Međutim, činilo se da se eksperiment saradnje raspada u ponedeljak, jer je član Kneseta i dugogodišnji saveznik Beneta Nir Orbach postao posljednji član Yamine koji je napustio koaliciju. Orbach je rekao da vladajući blok ne može nastaviti da postoji “kako se trenutno vodi”, dodajući da ga drže kao taoca “ekstremistički, anticionistički elementi”.

Posljednji odlazak ostavio je koaliciji dva mesta manje od većine u parlamentu, a Benet je u ponedeljak priznao da bi se njegova vlada mogla srušiti u narednih nedelju ili dve osim ako se njeni preletači ne vrate u okrilje. Bivši premijer Benjamin Netanyahu ismejao je svog naslednika, rekavši: “Jedan za drugim, napuštaju brod koji tone.”

Kahana je dodao da predloženo rešenje o dve države neće doneti mir. „Arapi pričaju sebi drugu priču“ , rekao je studentskim doseljenicima. “Oni sami sebi govore da su oni ti koji su oduvek živeli ovde, a da smo mi došli i proterali ih.”

Članovi stranke Ujedinjena arapska lista (Ra'am), partnera u vladajućoj koaliciji, bili su među onima koji su ogorčeni snimkom Kahana. “Matan Kahana, mi smo ovde jer je ovo naša domovina”, rekao je poslanik Ra'ama Walid Taha. “Vi i oni koji razmišljaju kao vi, i dalje ćete podnositi vašu frustraciju jer mi jednostavno nećemo nestati.”

Drugi član koalicije, Eli Avidar iz konzervativne stranke Yisrael Beytenu, nazvao je Kahaninu izjavu “jadnom primedbom”.

“Šteta što je to rečeno” , dodao je. “Arapi su državljani Izraela i oni su ovde da ostanu. Ono što bi trebalo da uklonimo su fanatične primedbe i mišljenja.”

Kahana je odgovorio na izazvani skandal na Tviteru, rekavši da su neki od njegovih komentara studentima “loše formulisani”

NultaTačka