Sve vesti Svet

Izraelski vojni ekspert: Ako pobedi Rusija doći će u pitanje postojanje EU i NATO, a i celovitost SAD

Izraelski vojni ekspert: Ako pobedi Rusija doći će u pitanje postojanje EU i NATO, a i celovitost SAD

Ukrajina istočno od Dnjepra već je faktički izgubljena, i za kijevski režim i za Zapad, ocenio je svetski poznati izraelski vojni ekspert Jakov Kedmi.

Kad će se ruska zastava pojaviti nad Harkovom ili drevnim ruskim gradom Černigovom – to, po njegovom mišljenju, sada sa vojne tačke gledišta nema prinpipijelni značaj.

– A kada će se ruske državne zastave početi da vijeore nad Odesom i Iljičevskom (Izmailom) – e, to ima značaj. Značaj ima i koliko će se na zapad od Dnjepra pomeriti granica. Čim Rusija uzme Odesu, preuzeće i kontrolu nad Pridnjestrovljem. Dalji potezi su – kontrola nad Vinickom i Žitomirskom oblašću jer će to Kijev, Karkov i celu ukrajinsku armiju odseći od svakog snabdevanja sa Zapada. to će biti kraj komedije.

Ukrajina je, naglašava Kedmi, prva faza stratekog konflikta Rusije sa Zapadom. I precizira:

– Ako Rusija izgubi – počeće odbrojavanje unazad njenoj državnosti. A ako pobedi – SAD i Zapad će izgubiti ulogu koju su dosad imali u svetskoj ekonomiji. A i generalno: svet će početi da ravna prema pobedniku. Sa pobednikom će ići dalje.

– Inače, ako pobedi Rusija, NATO će morati da se vrati na stanje do 1997-me, a to će onda biti sasvim druga Evropa i druga ekonomija. A i drugi NATO, ako bude postojao.

I svet će biti drugačiji. Svi će gledati da se prilagode tom novom stanju stvari.

To će se ticati ne samo zemalja istočne Evrope, već i celovitosti Sjedinjenih Država i postojanja Evropske unije i NATO.

Nulta Tačka/SrbinInfo