Sve vesti Tehnologija

IZRAELCI PRODALI SOFTVER ZA ŠPIJUNIRANJE iPhone-a Saudijskoj Arabiji! Cyber firma u dilu sa arapima od 2019 a evo šta sve mogu da vide!

IZRAELCI PRODALI SOFTVER ZA ŠPIJUNIRANJE iPhone-a Saudijskoj Arabiji! Cyber firma u dilu sa arapima od 2019 a evo šta sve mogu da vide!

Izraelska cyber kompanija Quadream, koja je specijalizovana za razvoj tehnoloških rešenja za vađenje podataka s pametnih telefona i praćenje lokacije ljudi, prodaje svoje usluge Saudijskoj Arabiji od 2019. godine, izvestile su u utorak izraelske novine Haaretz, pozivajući se na izvore i dokumente do kojih su došle.

Prema Haaretzu, Quadream su 2016. godine osnovala trojica izraelskih državljana – dva stručnjaka za kibernetsku sigurnost i bivši visoki dužnosnik izraelske vojne obaveštajne službe.

MOŽDA BI IPAK TREBALO DA PROMENITE ŠIFRU! Hakeri objavljuju čak 8,4 milijardi lozinki. Ovo je najveća dostupna “deponija” lozinki ikada.

Ova kompanija koristi franšizu na Kipru za prodaju svog špijunskog softvera Reign, koji, tvrdi Haaretz, omogućuje izvlačenje svih podataka s iPhonea, daljinsko upravljanje kamerom, prisluškivanje i praćenje lokacije korisnika uređaja bez njihovog znanja.

Prema izraelskim propisima, takva osetljiva tehnologija može se izvesti pod nadzorom obrambenih stručnjaka koji paze da ne padne u ruke terorista i da se ne koristi u ilegalne svrhe ili politički progon.

Međutim, Haaretz je primijetio da Quadream može prodati svoje alate za hakovanje bez nadzora preko kiparske franšize.

Kupci uključuju i “legitimne” zemlje i one koje međunarodna zajednica, među kojima su Saudijska Arabija i Gana, smatraju opresivnima, navodi list, pozivajući se na izvor.

Quadream sarađuje s Rijadom od 2019., dodao je Haaretz.

Virus može da zarazi iPhone, a da vlasnik ne mora da kliknena vezu zlonamernog softvera kakvu takvi alati za hakovanje obično zahtevaju, rekao je Haaretz, pozivajući se na prodajna dokumente tvrtke.

Špijunski softver Reign takođe radi na većini Android pametnih telefona, ali u ovom je slučaju potrebna posebna veza, navodi se u izveštaju.

NE PROPUSTITE, VEČERAS UŽIVO OD 20 SA MARIO ZNA!

NultaTačka/Logično