Sve vesti Svet

Izvan sistema: Par samostalno izgradio sebi kuću od gline i obezbedio sopstvene izvore hrane

Izvan sistema: Par samostalno izgradio sebi kuću od gline i obezbedio sopstvene izvore hrane

Porodica koja živi u impresivnoj kući od „gline“ koju su sami izgradili izvan sistema, za 10 godina uštedela im je više od 55 000 američkih dolara.

Misti Marf'Arijen (36) i njen suprug Brajs (46) postali su domaćini, stručnjaci za samoodrživost, otkako su se preselili u udaljenu kanadsku šumu pre 15 godina.

Par, koji ima ćerke, Sage (7) i Auroru (5), skoro je potpuno samostalan, kuvaju obroke na šporetu na drva, hranu dobijaju sa farme povrća i od raznih životinja, struju iz solarnih panela, a vodu obezbeđuju iz bunara.

Par se upoznao dok su radili kao kuvari u Hamiltonu, ali su brzo shvatili da im ne odgovara život u velikom gradu.

Misti iz Dandalka u Ontariju rekla je:

Od trenutka kada smo se upoznali, odmah smo znali da želimo da živimo alternativnim načinom života.

Nakon što su 54 vikenda zaredom posetili kolibu Brajsove bake u ruralnom Daramu, na kraju su se preselili tamo 2006. godine, zaljubivši se u seoski način života.

Kućica Brajsove bake bila je tako mirna i stalno smo bili razočarani kada smo morali da odemo i da se vratimo u grad – rekla je Misti.

Uvek sam patila od intenzivnih migrena, ali kada smo se preselili na selo, počele su da bivaju sve ređe.

Šest meseci nakon preseljenja potpuno su prestale migrene i uverena sam da su buka i gradsko okruženje bili uzrok moje nelagodnosti.

Prve tri godine proveli su vreme učeći kako da vode način života na imanju, pre nego što su sami izašli i kupili komad poljoprivrednog zemljišta u lokalnom području 2009. za 37.500 CA$ (oko 30.000 US$).

Ruralni život nam je odmah imao smisla, a ideja da budemo potpuno samodovoljni bila je zaista privlačna – priseća se Misti.

Par je nedeljama čistio zemljište koje je bilo prekriveno smećem i napuštenim materijalom. Zatim im je trebalo četiri meseca da sagrade svoj dom „kob“—prirodni materijal napravljen od gline, peska i slame—za samo 10.000 CA$ (oko 8.000 USD).

Svakog leta od preseljenja, porodica se širila i unapređivala svoj dom. Misti uči njihove ćerke kod kuće i uči ih tradicionalnom nastavnom planu i programu uz dodatak ključnih primarnih veština, brige o životinjama i tehnika građenja.

Da bi zaradili, Misti i Brajs vode mali ugostiteljski posao u lokalnoj zajednici. Oni se kreću biciklom, pešice ili putuju na konju, jer nemaju automobil.

Brajs tvrdi da je razlog zašto je njihova porodica finansijski stabilna uprkos nedostatku stalnog prihoda njihov jeftin i samodovoljan način života.

Tokom godina smo utvrdili da naši godišnji životni troškovi iznose otprilike 15.000 CA$, i to sa podizanjem dvoje dece – rekao je on.

Trudimo se da budemo što je moguće samodovoljniji, bavimo se poljoprivredom i beremo svu hranu koju jedemo.

Većina njihove hrane dolazi od sopstvenih krava, pilića i pataka, kao i od povrća. Par uzgaja sve tradicionalne voćne vrste i proizvodi razne orašaste plodove i povrće koje beru na nedeljnoj bazi.

Oni povremeno naruče neke artikle preko dostave, ali navode da je to samo za veoma odabran asortiman osnovnih artikala.

Mislim da razlika u našem načinu života nije toliko u tome šta radimo, već zašto to radimo – rekao je Brajs.

Naravno, moramo da stičemo novac, ali fokus našeg dana je pronalaženje najodrživijeg i najispunjenijeg načina života.

Prema Brajsu, uglavnom ljudi većinu svog vremena provode radeći da bi sebi priuštili osnovne životne potrebe. Međutim, on i njegova porodica, kaže, provode svoje vreme radeći na direktnoj nabavci ovih potrepština.

Doduše, to nije život za svakoga, ali funcioniše za nas, i, kao porodica, nikada nismo bili srećniji – rekao je Brajs.

Nulta Tačka/ZeroHedge