Sve vesti Svet

IZVEŠTAJ: DRUGAČIJI “POTENCIJAL PANDEMIJE”, VIRUS KOJI UNIŠTAVA MOZAK SA 75% SMRTNOSTI U INDIJI

Drugačiji virus koji je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala da ima „potencijal pandemije“, širi se više nego obično zbog nedostatka zdravstvene zaštite izazvanog COVID-om.

London Telegraph izveštava da je virus Nipah, koji napada mozak i ima smrtnost do 75%, ubio dvanaestogodišnjeg dečaka koji je zbog COVID-a promenio pet različitih bolnica.

Veruje se da je dečak došao u kontakt sa blizu 200 ljudi, sa dva zdravstvena radnika i majkom dečaka koji su u izolaciji nakon razvoja simptoma, i koji su slični simptomima COVID-a.

Virus Nipah poznat je od 1998. godine, ali je zaustavljen, a najgora epidemija dogodila se pre dvadeset godina u Zapadnom Bengalu, kada je umrlo 45 od 66 osoba zaraženih virusom.

OVO SE NE SME DOZVOLITI U SRBIJI! UVOĐENJE KOVID PROPUSNICA! NEMA VIŠE KAFANE, SLAVLJA, BIOSKOPA

Virus koji su preneli slepi miševi bio je inspiracija za film Contagion, i iako je smrtonosniji od COVID-a, širi se manje efikasno.

Zdravstvene vlasti u Kerali, gde je dečak preminuo, pozivaju ljude da se testiraju na Nipah, a karantini se sprovode u okolnim regionima.

„Ljudi bi trebalo da nastave da nose maske i primenjuju socijalno distanciranje kako bi sprečili širenje virusa Nipah. U bolnicama lekari i medicinske sestre takođe mogu nositi PPE”, rekla je doktorka Kerla Arun N Madhavan.

Telegraph napominje da „Trenutno nema dostupnih lekova za lečenje Nipah, iako je SZO identifikovala virus kao prioritetnu bolest za razvoj vakcine”.

U junu je tim virusologa Univerziteta Oksford koji je razvio vakcinu protiv COVID-a, AstraZeneca, objavio da je napravio “veliki korak napred” u testiranju vakcine za virus Nipah.

NAJNOVIJI VIDEO MARIO ZNA! ,,INTERNET TELA”! ČIPOVI SU MALE BEBE ZA OVO!

O uredniku

Milena Stojakovic