Sve vesti Svet

Izveštaj: Osmogodišnji program CIA pomogao u provociranju ruske intervencije

Izveštaj: Osmogodišnji program CIA pomogao u provociranju ruske intervencije

Paravojne jedinice CIA obučavale su ukrajinske snage na frontu rata u Donbasu protiv proruskih snaga od 2014. godine, a Bajdenova administracija ih je povukla tek prošlog meseca, izvestio je u sredu Yahoo News, pozivajući se na bivše američke zvaničnike.

CIA je prvi put poslala mali broj paravojnih formacija u istočnu Ukrajinu kada je počeo rat 2014. godine, koji je izazvan državnim udarom u Kijevu koji je podržala SAD, a prorusi u Donbasu su proglasili nezavisnost od vlade nakon puča.

Kao deo obuke, paravojne formacije CIA su podučavale ukrajinske snage snajperskim tehnikama, kako da upravljaju protivtenkovskim projektilima Javelin koje su obezbedile SAD i kako da izbegnu praćenje na bojnom polju korišćenjem tajnih komunikacija i drugih sredstava. Bivši zvaničnici su rekli da je CIA u početku bila iznenađena sposobnošću Rusije i proruskih snaga u poređenju sa američkim protivnicima na Bliskom istoku.

Američka vojska je održala slične programe obuke za ukrajinske snage u zapadnoj Ukrajini koji su javno priznati. U januaru je Yahoo News otkrio da je CIA takođe održavala program obuke ukrajinskih snaga u SAD. Bivši zvaničnik CIA-e rekao je da program sa sedištem u SAD obučava „pobunjenike“ i uči Ukrajince kako da „ubijaju Ruse“.

Tajni program CIA u istočnoj Ukrajini bio je mnogo provokativniji od ostalih programa obuke jer je u suštini značio da su SAD bile uključene u proksi rat na ruskoj granici. Bivši zvaničnici rekli su za Yahoo News da su tokom prve godine Trampove administracije zvaničnici za nacionalnu bezbednost obnovili program koji je počeo pod Obaminom administracijom.

Paravojnim jedinicama CIA-e je naređeno da savetuju i treniraju, ali ne i da učestvuju u borbi. Zvaničnici Trampove administracije strahovali su da su stvari otišle predaleko i da je misija previše dvosmislena. Jedan bivši zvaničnik je rekao da su postavljena pitanja: „Koliko daleko možete ići sa postojećim jedinicama za tajne akcije? Ako su, ne daj Bože, ubili neke Ruse, da li je to problem? Da li su vam za to potrebna posebna ovlašćenja?“

Bivši zvaničnik je rekao da je Trampova administracija razgovarala o tome šta bi mogle biti ruske crvene linije i utvrdila da je podrška SAD ukrajinskim snagama u istorijski prihvatljivim granicama. „Postojala je škola mišljenja da Rusi govore starim dobrim jezikom proksi rata“, rekao je zvaničnik.

Uprkos zabrinutostima, tajni program se nastavio godinama do februara. Bivši zvaničnici su rekli da je, kada je ruska intervencija postala “sve akutnija”, Bajdenova administracija povukla svo osoblje CIA-e iz Ukrajine, uključujući paravojne formacije. Jedan bivši zvaničnik rekao je da se Bajdenova administracija „plašila da čak i agenti koji su na prvoj liniji fronta ostanu tamo“.

Iako je teško znati kako izgleda vojna situacija u Ukrajini, SAD tvrde da Ukrajina pruža mnogo žešći otpor nego što je Rusija očekivala. Bivši zvaničnici koji su razgovarali za Yahoo News sugerisali su da je otpor delimično bio takav zahvaljujući programu obuke CIA. SAD nastavljaju da podstiču borbe jer je predsednik Bajden već obećao preko milijardu dolara nove vojne pomoći Ukrajini od početka intervencije.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ – Mladi lekar rešio da PROGOVORI – Otkrivena prava ISTINA o medicini

Nulta Tačka/ZeroHedge