Sve vesti Svet

Izvršni direktor Moderne i zvaničnik AstraZeneke otkrivaju šokantne tvrdnje o vakcinama protiv COVID-a nakon što ih je rumunski poslanik Kristijan Terheš prozvao

Izvršni direktor Moderne i zvaničnik AstraZeneke otkrivaju šokantne tvrdnje o vakcinama protiv COVID-a nakon što ih je rumunski poslanik Kristijan Terheš prozvao

Rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Kristijan Terheš u ponedeljak je prozvao izvršnog direktora Moderne Stefana Bansela i izvršnog potpredsednika AstraZeneke Iskru Reić oko bezbednosti i efikasnosti vakcina i previše tajnih ugovora.

Poslanik Terheš je postavio nekoliko zabrinjavajućih pitanja rukovodiocima, kao što su da li su dekodirali DNK virusa COVID-a, zašto nisu preuzeli odgovornost za neželjene efekte vakcina i kada će objaviti neredigovane ugovore sa Evropskom komisijom.

Prvi set pitanja bio je za AstraZenecu i Modernu. Ispod su pitanja koja je postavio Terheš:

Prvo pitanje: Želeo bih da znam datum, ako je moguće, kada ste dekodirali celu DNK sekvencu ovog virusa ili ste se oslanjali isključivo na sekvencu koju je dala kineska vlada?

Drugo pitanje: Da li ste testirali da li vakcina zaustavlja širenje virusa ili ne? Zato što podaci jasno pokazuju da vaši proizvodi ne zaustavljaju širenje ovog virusa.

Treće pitanje: da li su vam ljudi umirali tokom ispitivanja na ljudima, i ako jesu, od koje bolesti su umrli?

Drugi set pitanja upućen je generalnom direktoru Moderne Banselu, ispod je transkript:

Ovde ste izjavili da ste se oslanjali na sekvencu koju vam je dala kineska vlada kada ste razvili svoju vakcinu. Imam ovde odgovor od EMA, koji pokazuje za svaku vakcinu vrstu testova koji su urađeni. Dakle, u slučaju Moderne, na primer, dali ste podatke koji pokazuju da ste testirali ove vakcine od 2017., 2018. i 2019. Pa kako možete da testirate ove vakcine tada kada smo saznali za ovaj virus u decembru 2019?

Ugovor koji ste ovde pomenuli da u ovim ugovorima postoje neke tajne ili neke poverljive informacije koje treba da štite vaše interese. E sad, pitanje koje sam vam uputio je šta je sa našim interesima i interesima evropskih građana?

Zato vas pitam, da li mislite da je fer prema svima nama da pričamo o ovim vakcinama, da govorimo o busterima, da govorimo o medicinskim proizvodima kada ne znamo klauzule ovih ugovora? Dakle, direktno pitanje vama, gospodine Bonsel, je kada ćete u potpunosti objaviti ugovore koje imate i sa Evropskom komisijom i sa državama članicama Evropske unije?

Drugo pitanje, pitanje obaveza. Pitale su vas naše kolege ovde o obavezama i izbegli ste da odgovorite na ovo pitanje. Pa moje pitanje je zašto gurate obaveze na državu i na ljude koji primaju ove vakcine? Mislim da bi to moglo imati negativan efekat, zašto dobijate sav profit?

Ipak, bivalentni busteri. Ovo je poslednje pitanje. Upravo ste ovde naveli da je ove bustere zahtevala američka vlada koja je takođe odobrila bustere bez ispitivanja na ljudima. Pa vas pitam, da li mislite da je ovo fer? Da li mislite da možemo da odemo i zatražimo od evropskih građana da se vakcinišu nekim medicinskim proizvodima koji nisu bili propisno ili uopšte nisu testirani na ljudima?

U odgovorima, čelnici Moderne i AstraZeneke rekli su da su vakcine proizveli na zahtev država i vlada, koje su od njih tražile da vakcine naprave brzo, pa su od njih tražili zaštitu za isplatu eventualne štete i obeštećenja, navodi se u saopštenju na objavu poslanika na Fejsbuku.

„Što se tiče odgovornosti za štetne efekte, kao što su uradili svi proizvođači, želeli smo, vlade su želele brzo odobrenje vakcine. I zato je za uslovno odobrenje bilo važno da damo neke garancije u smislu [kompenzacije/odštete], jer ne možemo da imamo svoj kolač i da ga takođe pojedemo. Hteli su vakcinu brzo. Nisu proizvođačima dali vremena da imaju dugoročne studije zbog prirode pandemije“, odgovorio je izvršni direktor Moderne Stefan Bansel na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Kristijan Terheša.

„Klauzula o odgovornosti i obeštećenju je diskutovana i dogovorena sa mnogim vladama širom sveta jer su svi želeli da vide kako možemo da ubrzamo proizvodnju i isporuku vakcina. I, opet, kao što sam ranije pomenuo, ovo se smatra standardnom praksom u vanrednim situacijama, a jednako tako praksom koja štiti i podržava svakoga da ide napred najvećom brzinom i da da najbolje što može u smislu proizvodnje vakcina“, odgovorila je na isto pitanje izvršna potpredsednica AstraZeneke Iskra Reić.

Bansel je takođe priznao da je Moderna koristila sekvencu koju je kineska vlada objavila na internetu i koju su testirali mnogi naučnici u akademskim laboratorijama i vladinim laboratorijama za dizajn vakcine.

Pogledajte video ispod:

Još u martu, izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Burla priznao je tokom intervjua za WaPo da tehnologija „mRNA vakcine“ nije bila dovoljno dokazana kada su je lansirali. Rekao je da su ga stručnjaci „ubedili“, ali nije bio siguran. Rekao je da rade sa mRNA od 2018.

„Bio sam iznenađen kada su mi sugerisali da je to pravi put. I ja sam to dovodio u pitanje, i tražio sam da se opravdaju kako možete tako nešto da kažete? Ali oni su došli i bili su veoma, veoma uvereni da je to pravi put. Smatrali su da su dve godine rada na mRNK od 2018, zajedno sa BioNTech-om na razvoju vakcine protiv gripa, učinile da veruju da je tehnologija zrela i da smo na ivici isporuke proizvoda. Pa su me ubedili, sledio sam svoj instinkt da oni znaju šta govore. Oni su veoma dobri. I doneli smo ovu veoma tešku odluku“, objasnio je Burla.

Pogledajte video:

Nulta Tačka/TheGatewayPundit