Sve vesti Svet

IZVRŠNI DIREKTOR TVITERA JACK DORSEY IZDAO JE KRIPTIČNO UPOZORENJE O HIPERINFLACIJI KOJA ĆE USKORO ZAHVATITI AMERIKU

Kripto valute su postale sve popularniji način trgovine, kako na berzi, tako i u drugim transakcijama.

Zagovornik kripto valuta i jedan od osnivača Twittera Jack Dorsey ocenio je “hiperinflaciju” u SAD-u, izdavši kriptično upozorenje da će se stvari pogoršati.

U tipičnom Dorseyjevom stilu, on je tvitovao da će se “to uskoro dogoditi kako u SAD-u, tako i u celom svetu”.

“Hiperinflacija će sve promeniti”, napisao je Dorsey na Tviteru u petak uveče. “Događa se.”

Njegov tvit dolazi nakon što je Indeks cena lične potrošnje (PCE), iz američkog Biroa za ekonomske analize, ponovo porastao u julu i doveo povećanje u protekloj godini na 30-godišnji maksimum, stavljajući veliki pritisak na poslovanje i potrošače kao odgovor na ekonomski uticaj pandemije COVID-19.

Sistem federalnih rezervi SAD (FRS) je 22. septembra prognozirao da će godišnja stopa inflacije ostati nešto iznad 2 procenta četiri uzastopne godine.

“To je moja briga”, dodao je Moody. “Inflacija će tokom iduće godine biti iznad cilja Fed-a (2 procenta)”.

Povišena inflacija ohrabrila je kritičare centralne banke, koji su počeli da govore o usporavanju ili smanjenu privredne aktivnosti.

Od pandemije, Federalne rezerve su smanjile kamatne stope na skoro nulte nivoe i nastavile sa velikom kupovinom imovine.

Federalne rezerve saopštile su u septembru da će nastaviti povećavati svoje udele u državnim vrednosnim papirima za najmanje 80 milijardi dolara uz dodatnih 40 milijardi dolara hipotekarnih vrednosnih papira (MBS).

Hiperinflacija se opisuje kao ubrzavanje i nekontrolisano povećanje cena uzrokovano povećanjem novčane mase koja nije podržana ekonomskim rastom i inflacijom potražnje u kojoj potražnja nadmašuje ponudu.

U petak je predsednik Federalnih rezervi Jerome Powell navodno priznao da će inflatorni pritisci “verovatno trajati duže nego što se očekivalo” i da bi mogli potrajati “do kraja sledeće godine”.

Američki predstavnik Jim Edward Banks (R-IN) je navodno rekao da su njegovi birači “videli više cene posebno gasa, ali i namirnica”. Cene gasa u mnogim državama su naglo porasle preko 4,00 dolara po galonu.

Federalne rezerve su sapštile da put ekonomije i dalje zavisi o daljem toku virusa, ali dodaju da su spremne ublažiti zaostatak, uzimajući u obzir sve veći rizik od inflacije.
Rezultati, međutim, možda neće biti vidljivi neko vreme, prema izveštajima.

Iz ovog izveštaja koji je više nego naručen, jasno se vidi da federalne rezerve, a koje su inače u privatnom vlasništvu, veštački izazivaju inflaciju usled naglog povećanja novca u makro cirkulaciji, zbog finansiranja kovid agende, a delom za kupovinu, kako bi državni kapital prešao u ruke vlasnika federalnih rezervi. Za one sa kraćim pamćenjem, federalne rezerve su osnovane 1913. godine, uz blagoslov predsednika Vilsona, odmah nakon tragične smrti svih protivnika ovakvog vida monetarne politike i potpune ekonomske kontrole, koja upravlja globalnom ekonomijom već duže od 100 godina u kontinuitetu.

NultaTačka/Sputnik