Sve vesti Svet

JAČI OD CENZURE! Saradnja između Džoa Rogana i Spotifaja vredna više od 200 miliona dolara

JAČI OD CENZURE! Saradnja između Džoa Rogana i Spotifaja vredna više od 200 miliona dolara

Bez obzira na klizav teren i globalno pitanje protiv kojeg ne mogu da se izbore ni veći igrači, Džo Rogan još uvek je stabilan na platformi Spotifaj.

Spotifajev ugovor sa Džoom Roganom, popularnim voditeljem podkasta koji je izazvao gomilu kontroverzi poslednjih nedelja, vredi više od 200 miliona dolara, prema novom izveštaju Njujork Tajmsa. Variety je potvrdio cifru ovog pakta preko svojih izvora.

Pozivajući se na anonimne izvore, Tajms je izvestio da je „prava vrednost“ dogovora između Spotifaja i Rogana – koji traje tri i po godine – bila „najmanje 200 miliona dolara, a moguće i više“. Ranije je rečeno da pakt vredi više od 100 miliona dolara, kako je prvi objavio Wall Street Journal.

Da li ste gladni? Evropska komisija proglasila ove insekte kao bezbedne za jelo, uskoro i u Srbiji

Pored toga, Ava DuVernay — koja je prošle godine potpisala višegodišnji ugovor o prvom izgledu sa Spotifajem za podkaste preko svoje produkcijske kompanije Array — prekinula je svoje veze sa audio kompanijom, kako je prvi objavio Times. Predstavnici Array-a nisu naveli razlog zašto je kompanija raskinula posao.

Spotifaj je odbio da komentariše.

Tokom prošlog meseca, Rogan se suočio sa odgovorom korisnika i umetnika Spotifaja zbog upotrebe slova N u prošlim epizodama svog podkasta i optužbama da je Roganova emisija širila dezinformacije o COVID-u.

U epizodi njegovog podkasta od 8. februara, Rogan se požalio da je viralna video kompilacija u kojoj je koristio N-slovo čitava dva puta „politički hit posao“. Samo tri dana ranije Rogan se, u objavi na Instagramu, izvinio zbog snimka na kojem je izgovarao N-slovo, nazvavši to „najvećom žalošću i najsramnijim stvarima o kojima sam ikada javno govorio“.

Generalni direktor kompanije Spotifaj Daniel Ek ranije ovog meseca poslao je dopis zaposlenima u kojem kaže da mu je „duboko žao“ zbog toga kako je kontroverza Rogana uticala na njih. Ali, napisao je, „Ne verujem da je ućutkivanje Džoa odgovor… poništavanje glasova je klizav teren.” To je došlo nakon što je Spotifaj povukao 70 epizoda „Iskustvo Džoa Rogana“ sa platforme, koje datiraju od 2009. do 2018. godine. Kompanija je saopštila da ih je uklonila na zahtev Rogana i njegovog tima nakon što je u nekim epizodama govorio o njegovom „rasno neosetljivom“ jeziku.

Fokus pažnje na Rogana se pojačao prošlog meseca nakon što je Nil Jang zahtevao od Spotifaja da ukloni njegove pesme ili izbaci Roganov podkast, navodeći dezinformacije o COVID-u u podkastu koji je pozvala grupa više od 260 zdravstvenih radnika i naučnika. Jangovom bojkotu pridružila se i šačica drugih umetnika, uključujući Džoni Mičel, Indiju Arija i Dejvida Krosbija, Stivena Stilsa i Grema Neša.

Nulta Tačka/NewYorkTimes