Sve vesti Svet

JAPAN: DVE OSOBE UMRLE POSLE PRIMANJA VAKCINA PROIZVOĐAČA MODERNA! SAMO DAN NAKON ŠTO JE JAPAN ODBIO POŠILJKU OD 1,63 MILIONA DOZA ISTIH VAKCINA

Pisao Elena Vuk

Dve osobe su umrle u Japanu nakon što su primile doze vakcine Moderna iz serije koja je suspendovana iz predostrožnosti nakon što su neke bočice kontaminirane nepoznatim stranim materijalom.

Žrtve su bili muškarci u 30-im godinama, od kojih je svaki primio drugu dozu Moderne iz jedne od tri proizvodne serije koje su obustavljene u četvrtak, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja Japana. Istraga o uzrocima smrti je u toku.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Više od 1,63 miliona doza zaustavljeno je nakon što je domaći distributer vakcine Takeda upozorio vladu o stranom materijalu otkrivenom u 39 neiskorišćenih bočica. Sve zagađene doze proizvedene su u madridskoj fabrici koju vodi španska firma Rovi, koja je rekla da dotične bočice pripadaju seriji koja se isključivo isporučuje u Japan.

VELIKA VEST! JAPAN ODBACIO 1.63 MILIONA DOZA VAKCINE MODERNA! TVRDE DA SU KONTANIMIRANE

Sastav strane supstance nije odmah bio jasan. Međutim, japanski TV kanal NHK preneo je da su neke doze zagađene metalnim česticama, pozivajući se na izvore iz Ministarstva zdravlja Japana.

Vakcine iz moguće kontaminiranih serija povučene su sa 863 mesta za vakcinaciju širom Japana.

Taro Kono, ministar zadužen za kampanju imunizacije u zemlji, rekao je u petak da je već napravljeno više od 500.000 inokulacija upotrebom doza iz dotičnih serija. “Čini se da u ovom trenutku nema ozbiljnih bezbednosnih problema”, rekao je on.

Ipak, Moderna je najavila istragu o ovom pitanju, a regulator EU za lekove, Evropska agencija za lekove (EMA), pokrenula je sopstvenu istragu kako bi utvrdila da li je to uticalo na evropsku ponudu vakcine protiv covid-a proizvođača Moderna.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT