Sve vesti Svet

Japan uveo kazne za uvrede na društvenim mrežama! Do godinu dana zatvora za one koji ne mogu da se suzdrže od vređanja

Japan uveo kazne za uvrede na društvenim mrežama! Do godinu dana zatvora za one koji ne mogu da se suzdrže od vređanja

Japanski parlament usvojio je u ponedeljak novi zakon kojim se pooštravaju kazne za one koji su proglašeni krivim za „uvrede na mreži“. Izmena krivičnog zakona trebalo bi da stupi na snagu kasnije ovog leta.

Prema novom zakonu, iznošenje „uvreda na mreži“ može da izazove kaznu do jedne godine zatvora za svakog osuđenog ili novčanu kaznu od oko 300.000 jena (oko 2.200 dolara). Pre promene, prekršioci su se suočavali sa samo manjom kaznom, samo 10.000 jena (oko 75 dolara) ili manje od 30 dana pritvora. Nova zakonska regulativa takođe produžava rok zastarelosti sa jedne na tri godine.

Zakon, koji se naširoko smatra pokušajem suzbijanja maltretiranja putem interneta, naišao je na kritike u Japanu zbog potencijalnih implikacija na slobodu govora. Prema japanskom krivičnom zakonu, uvrede su definisane prilično nejasno i shvaćene kao javni način da se omalovaži nečiji društveni položaj bez iznošenja konkretnih činjenica. Prekršaj se razlikuje od klevete, koja je zapravo ista, ali mora uključivati određene činjenice da bi se tako klasifikovala.

NOVI INTERVJU! SAŠA BOROJEVIĆ OTKRIVA ONO ŠTO NIKO DO SADA NIJE SMEO

Novi zakon treba da ispitaju zakonodavci tri godine nakon što stupi na snagu kako bi procenili da li je stvarno uticao na slobodu izražavanja i da ga izmene, ako to budu smatrali neophodnim.

Pooštrene kazne za „uvrede na mreži” dolaze dve godine nakon samoubistva Hane Kimure, 22-godišnje rijaliti TV zvezde i pro-rvača. Kimura je oduzela sebi život u maju 2020. nakon talasa maltretiranja putem interneta koji je dobila zbog nastupa u Netfliks-ovoj emisiji „Terrace House“. Iako je slučaj privukao međunarodnu pažnju na probleme sa sajber maltretiranjem u Japanu, dvojica muškaraca koji su proglašeni krivima za ciljanje Kimure na internetu izvukla su se samo sa manjim kaznama.

Kimurina majka, bivša profesionalna rvačica Kjoko Kimura, koja je osnovala organizaciju „Zapamti Hanu“ da podigne svest o sajber maltretiranju, pohvalila je izmene krivičnog zakona, izražavajući nadu da će one na kraju dovesti do boljeg zakonodavstva za rešavanje ovog problema.

„Želim da ljudi znaju da je maltretiranje preko interneta zločin“, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon usvajanja zakona.

Nulta Tačka/RT