Sve vesti Svet

JAPANCI POČINJU ,,JAVNO DA PROZIVAJU” GRAĐANE KOJI KRŠE MERE KARANTINA

Pisao Elena Vuk

Olimpijske Igre još traju, a slučajevi COVID-a nastavljaju da rastu u Tokiju i celom državom.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

I dok medicinski zvaničnici, uključujući šefa Japanskog doktorskog udruženja, pozivaju na uvođenje vanrednog stanja u celoj zemlji kako bi se suzbio porast slučajeva COVID-19 u Tokiju i okolini, vlada je umesto toga bila primorana ograničiti hospitalizacije samo na najteže, slučajevi COVID-a rastu kako raste zabrinutost da je zdravstveni sistem u zemlji preopterećen.

Neki su se žalili da bi ova politika mogla povećati broj smrtnih slučajeva od COVID -a, koji je i dalje iznenađujuće nizak u Japanu uprkos starijoj populaciji: Nešto više od 15.000 ljudi umrlo je u zemlji sa više od 126 miliona ljudi.

Budući da je došlo do rasprava, oko toga šta bi trebalo da učine kako bi se zaustavio porast slučajeva COVID -a. Japan će pokušati novu strategiju: imenovanje i javna sramota prekršiteljima karantinskog zakona.

Reuters izveštava da je Japan izvršio pretnju da će javno sramiti one koji se ne pridržavaju mera granične kontrole: vlada je objavila imena tri osobe koje su do sada prekršile pravila karantina nakon povratka kući sa putovanja u inostranstvo.

Ministarstvo zdravlja je kasno u ponedeljak saopštilo da su tri japanska državljana (Reuters nije ponovo objavio imena) verovatno da su izbegli kontakt sa vlastima kada su se nedavno vratili iz inostranstva.

Ova objava, prva takve vrste, izazvala je bujicu spekulacija među japanskim korisnicima društvenih mreža o njihovom poslu i lokaciji.

Japan traži od svih putnika iz inostranstva, uključujući vlastite građane, da se stave u karantin na dve nedelje, tokom kojih se od njih traži da koriste aplikaciju za pametne telefone za praćenje lokacije kako bi potvrdili svoju lokaciju.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka