Sve vesti Svet

Japanska vlada se odala: Na jesen nove vakcine i novo EKSPERIMENTISANJE

Japanska vlada se odala: Na jesen nove vakcine i novo EKSPERIMENTISANJE

Japanska vlada planira da već u oktobru uvede novu vrstu vakcine protiv COVID-a 19 koja se smatra efikasnom za varijantu Omicron, rekli su u petak izvori upoznati sa tim a prenosi japanski Kyodonews.

Takozvana bivalentna vakcina kombinuje sastojke koji se koriste za postojeće vakcine protiv COVID-a 19 i one izvedene iz podtipa BA.1 varijante Omicron, i očekuje se da će obuzdati širenje podvarijante BA.5 koja trenutno preovladava širom zemlje.

Novu vakcinu razvijaju američke farmaceutske kompanije Pfizer Inc. i Moderna Inc. Utvrđeno je da njihovi proizvodi povećavaju neutralizujuća antitela protiv podvarijante BA.1 i da su donekle bili efikasni za podtip BA.5, prema nekim izveštajima koja nisu potvrđena.

Prema izvorima, dve kompanije će uskoro podneti zahtev za odobrenje za upotrebu svojih proizvoda u Japanu.

Panel ministarstva zdravlja koji će se održati u ponedeljak raspravljaće o tome da li Japan treba da uvede novu vakcinu, rekli su izvori.

Vlada planira da ga prvo učini dostupnim starijim ljudima i onima sa već postojećim stanjima jer su oni u većem riziku od razvoja teških simptoma. Mlađi ljudi mogu biti kvalifikovani za vakcinaciju u zavisnosti od toga koliko se ona pokaže efikasnom što u prevodu znači priznanje Japanske vlade da je u pitanju nova runda “Eksperimentalne vakcinacije”.

Ukupan broj dnevnih infekcija u Japanu u sredu je skočio na rekordnih 249.830, a taj broj nastavlja da raste od početka jula usred sedmog talasa pandemije izazvane visoko prenosivom podvarijantom BA.5 uprkos visokoj stopi vakcinacije u ovoj zemlji i neprekidnim nošenjem maski.

Proizvođači lekova takođe planiraju da uvedu novu vakcinu u Evropi u ranu jesen.

NultaTačka/KyodoNews