Sve vesti Svet

JEDAN KORAK FALI KA PUNOM RATU IZMEĐU IZRAELA I PALESTINE! PREKID VATRE NA POSTOJI A IZRAEL KONSTANTNO IZVODI NAPADE I UPADE U POJAS GAZE!

Izraelski režim premijera Naftali Bennet-a i dalje sprečava da novac za pomoć dospe u opkoljeni pojas Gaze, ostavljajući narod nemoćan da se oporavi od razaranja izazvanog ove godine. Pošto je Gaza ispalila prvu raketu od maja na Izrael, čini se da je nova eskalacija samo pitanje vremena.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Izrael je do sada pet puta od majskog sukoba izveo vazdušne napade na pojas Gaze, u kojima je poginulo otprilike 270 Palestinaca i 13 Izraelaca. Ovi udari bili su jasna kršenja sporazuma o prekidu vatre postignutog 21. maja, čime je okončano 11 dana borbi ranije ove godine. Nijedna od glavnih naoružanih grupa Gaze nije odgovorila lansiranjem raketa na Izrael, nakon izraelskih vazdušnih napada, koji su gađali vladine zgrade, vojne poligone i poljoprivredna zemljišta u opkoljenoj priobalnoj enklavi.

Izrael je takođe izvršio upade u pojas Gaze navodno sa svojim militarizovanim buldožerima D-9 i otvorio je vatru na palestinske farmere istočno od Khan Yunis-a (južna Gaza). Zapaljivi baloni (oni umesto vazduha u sebi imaju vodonik ili helijum, na koji je postavljena bomba, zapaljivi uređaj ili Molotovljev koktel. Kada se puste, vetar ih nosi do mesta na kom je meta, a kada do tog mesta dođu ispuste svoj sadržaj. prim.prev.) poslati su u Izrael nakon što su počini zločine nad Palestincima u Jerusalimu (konkretno njegove ekstremističke napade naseljenika na džamiju al-Aqsa), pokušaje etničkog čišćenja naselja u istočnom Jerusalimu i strijeljanje Palestinaca na Zapadnoj obali. Ovi baloni sa zapaljivim sadržajima šalju mladići koji su ponekad članovi oružanih grupa, tako što ih prebacuju preko ograde na liniji razdvajanja između Gaze i Izraela, a s ciljem podmetanja vatre.

Izraelski premijer obećao je da će se povodom slanja ovih balona, “odgovarati” sa istom snagom koja se redovno koristi za rakete – što znači raketnim napadima na Gazu. Ovaj potez nije dobio očekivani odgovor naoružanih grupa Gaze, koje su ostale mirne bez odgovora na izraelsku provokaciju. Ovo je u velikoj meri učinjeno kako bi se kontrolisao tempo dugotrajne borbe s Izraelom. Taktika koja se koristi pri određivanju kada je pravi trenutak da se odgovori i preduzme akcija iz Gaze slična je metoda koju koristi libanski Hezbollah. Cilj je da naterate svog protivnika da se bori protiv vas i da ga ne kontrolišu emocije.

Međutim, naoružane grupe Gaze mogu se tolerisati pre nego što dođe do odmazde, a odbijanje Izraela stotina miliona katarske pomoći od ulaska u Pojas postaje veliki teret za palestinsko stanovništvo. Čak su i prestižna naselja srednje klase u Pojasu Gaze, kao što je ulica al-Wehda Street u gradu Gazi, i dalje ostala u ruševinama. Ovo su nekad bila neka od najsjajnijih mesta u Gazi, a sada su ostala desetkovana.

NAJNOVIJA EMISIJA IZ BUNKERA! MARIO ZNA I ALEKSANDAR ŠARGIĆ!

Zatim imamo desetine hiljada onih koji su raseljeni tokom borbi u maju i mnoge od ovih porodica su još uvek bez smeštaja, a one koje žive u krajnjem siromaštvu su u porastu. Izrael je čak sprečio čokoladu da uđe u pojas Gaze ove nedelje, jer se to smatralo načinom „finansiranja terorizma“, pod izgovorom koji bi bio smešan da nije tako sadistički.

S predsedavajućim egipatske Opšte obavještajne uprave Abbas Kamel-om, koji je ove nedelje posetio Izrael, kako bi pregovarao o dugoročnom primirju i koji još uvek ništa nije uradio da bi podstakao promene, čini se da je samo pitanje vremena kada će situacija ponovo eskalirati.

U ponedeljak 16-og, prvi put od 21. maja, dve rakete su ispaljene na Izrael, pogodivši otvorena područja u blizini Sderot-a i suočivši se sa izraelskim sistemom protivvazdušne odbrane “Gvozdena kupola”. Izrael, u veoma iznenađujućem obrtu situacije, nije odgovorio na raketnu paljbu i dobio je određene kritike zbog uzdržavanja. To bi moglo biti iz jednog od dva razloga; ili izraelska vlada planira kao odgovor veliki napad ili bi to moglo biti povezano sa tekućim pregovorima o primirju.

Prema izveštajima izraelskih medija, došlo je do napretka u pregovorima Hamas-Izrael povodom prekida vatre. Uskoro bi moglo doći do dugoročnog primirja koje bi osiguralo ulazak pomoći u Gazu u zamenu za oslobađanje izraelskih zatvorenika. Teško da bi Hamas jednostavno predao vojnike koje je zarobio, ili njihova tela, za novac koji je nekada bio uobičajen. Dakle, ako postoji sporazum o primirju koji je blizu potpisivanja, možemo očekivati da bi Hamas takođe pregovarao o razmeni zatvorenika.

Sudeći prema buci koju sada stvaraju regionalni igrači u vezi sa regionalnim ratom protiv Izraela, poput Hezbollah-a, PMU -a i Ansarallah-a, čini se da bi izraelska pogrešna procena u ovom trenutku mogla imati šire posledice. Ako Izrael planira da krene u ofanzivu protiv Pojasa Gaze, verovatno će pokušati da ubije nekoga u vođstvu Hamasa ili Islamskog džihada, a to će značiti snažan odgovor Gaze za koji su dobro pripremljeni. Za razliku od prošlog puta, pritisak neće vršiti samo Palestinci, a jedan pogrešan potez mogao bi prerasti u sukob koji Izrael neće moći rešiti. Ali, ono što je najzabrinjavajuće je ono šta bi Izrael mogao da učini narodu Gaze.

Nedostatak osnovne ljudske pristojnosti koju je demonstrirao izraelski režim zaista je mučan. Stručnjaci Ujedinjenih nacija Gazu su proglasili neživotnom od 2020. Izrael, nakon što je ciljao civilnu infrastrukturu Gaze i masakrirao čitave palestinske porodice dok su noću spavali u svojim krevetima, neće dopustiti ni pomoć najugroženijima da ponovo izgrade svoje gradove.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/TheLastAmericanVagabond

O uredniku

Milica Đorović