Sve vesti Svet

Još dva slučaja majmunskih boginja pronađena u Velikoj Britaniji

Još dva slučaja majmunskih boginja pronađena u Velikoj Britaniji

Dve osobe su dobile dijagnozu majmunskih boginja u Londonu, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Par živi zajedno u istom domaćinstvu, saopštila je britanska zdravstvena bezbednosna agencija (UKHSA).

Od poslednja dva slučaja, jedna osoba je na nezi u stručnoj jedinici za zarazne bolesti u bolnici St Meri, Imperial College Healthcare NHS Trust u Londonu.

Druga osoba je u izolaciji i trenutno joj nije potrebno bolničko lečenje, saopštio je UKHSA.

Zdravstveni zvaničnici rekli su da istražuju gde i na koji način se infekcija prenela na najnovije slučajeve majmunskih boginja.

Ljudi koji su možda bili u bliskom kontaktu sa bilo kojim od ovih slučajeva kontaktiraju se i daju im se informacije i zdravstveni saveti, saopštio je UKHSA.

Dr Kolin Braun, direktor kliničkih i novonastalih infekcija u UKHSA, rekao je: „Potvrdili smo dva nova slučaja majmunskih boginja u Engleskoj koja nisu povezana sa slučajem najavljenim 7. maja”.

„Dok su istrage i dalje u toku kako bi se utvrdio izvor infekcije, važno je naglasiti da se ne širi lako među ljudima i zahteva bliski lični kontakt sa zaraženom osobom sa simptomima. Ukupni rizik za širu javnost ostaje veoma nizak”.

„Kontaktiramo sve potencijalne prijatelje, porodicu ili kontakte u zajednici. Takođe radimo sa NHS kako bismo došli do svih kontakata koji su bili u bliskom kontaktu sa slučajevima pre potvrde njihove infekcije, da bismo ih procenili koliko je potrebno i pružili savete”.

Nulta Tačka/StaffordshireLive