Sve vesti Svet

Još jedan krug EKSPERIMENTA! New York Post- Nove vakcine će se davati ljudima i pre završenih testova efikasnosti

Još jedan krug EKSPERIMENTA! New York Post- Nove vakcine će se davati ljudima i pre završenih testova efikasnosti

Njujork Post je objavio nešto što mnogi od nas znaju kada je reč o pređašnjim “spasonosnim” vakcinama a reč je o testiranju efikasnosti ovih vakcina na ljudima i pre nego što izađu na tržište. Ovog puta je reč o novim vakcinama, famoznim buster dozama ili petoj i šestoj dozi vakcine protiv SARS- CoV-2.

Očekuje se da će Uprava za hranu i lekove ove nedelje odobriti nove vakcine protiv COVID-a 19 – pre nego što se vakcine testiraju na ljudima, navodi se u novom izveštaju Volstrit džurnala.

Kako piše NYPost novi busteri su slični COVID vakcinama koje su trenutno dostupne u SAD sa manjim modifikacijama koje navodno štite primaoce od najnovije verzije Omicron varijante.

Umesto da čeka na podatke sa testiranja na ljudima, agencija će koristiti podatke iz ispitivanja na miševima — kao i dokaze iz stvarnog sveta o bezbednosti trenutno dostupnih vakcina protiv COVID-a i rezultate testova iz ranijih davanja vakcina koje ciljaju na starije sojeve kako bi procenili najnovije buster doze rekao je komesar FDA dr Robert Kalif.

„Dokazi iz stvarnog sveta iz trenutnih mRNA COVID-19 vakcina, koje su date milionima pojedinaca, pokazuju nam da su vakcine bezbedne“, rekao je Kalif na Tviteru.

On je dodao da modifikacija postojećih vakcina da bi uključila zaštitu od različitih virusnih sojeva ne zahteva promenu sastojka i da je uobičajena praksa koju FDA radi sa vakcinama protiv gripa.

I Moderna i Pfizer-BioNTech su predali nove buster vakcine protiv COVID-a agenciji na odobrenje, a FDA se nada da će ove jeseni pokrenuti kampanju dalje vakcinacije.

Međutim, neki zdravstveni stručnjaci su oprezni zbog odluke da se vakcine puste bez završenih ispitivanja na ljudima.

Bilčik: Srbija se obavezala na Evroprajd

U junu su dva stručnjaka napisala op-ed tražeći da FDA ne žuri sa uvođenjem najnovijih vakcina dok se testovi ne završe.

„Neprijatno mi je što bismo krenuli napred – što bismo davali milione ili desetine miliona doza ljudima – na osnovu podataka sa miševa“, rekao je jedan od autora, Pol Ofit, za Žurnal.

Ofit, savetnik FDA i direktor Centra za edukaciju o vakcinama u Dečjoj bolnici u Filadelfiji, veruje da poređenje između vakcina protiv gripa i vakcina protiv COVID-19 nije dobro utemeljeno zbog razlika u mutacijama i nivoima zaštite.

FDA neće sazvati još jedan sastanak kako bi prikupio informacije od savetnika o odobrenjima vakcine kao što je to bilo u ranijim uvođenjem.

Pfizer i Moderna tvrde da trenutni podaci dokazuju da su najnoviji snimci bezbedni i efikasni, navodi Žurnal.

Moderna je već započela ispitivanja na ljudima najnovije vakcine ciljane na podvarijante, a očekuje se da će Pfizer početi sa testiranjem ovog meseca, ali rezultati neće biti dostupni pre nego što vakcine budu predstavljene široj javnosti.

„Da smo čekali rezultate kliničkog ispitivanja, hvala vam puno, dobili bismo ih na proleće. Potrebno je vreme da se sprovedu klinička ispitivanja“, rekao je za Žurnal Vilijam Šafner, profesor medicine na Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt. “Ovo je samo ažuriranje prethodne vakcine koju smo koristili.

NultaTačka/NewYorkPost