Sve vesti Svet

Još jedna zemlja optužila Vašington za proizvodnju biološkog oružja: Formirali su brojne biolaboratorije u desetinama zemalja

Još jedna zemlja optužila Vašington za proizvodnju biološkog oružja: Formirali su brojne biolaboratorije u desetinama zemalja

Severna Koreja optužila je SAD da proizvode biološko oružje u Ukrajini, ponavljajući iste ruske optužbe koje su UN odbacile u martu.

Vašington je “formirao brojne bilološke laboratorije u desetinama zemalja i regiona, među kojima je i Ukrajina kršeći međunarodne ugovore”, napisala je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA, pozivajući se na elemente koje je “detektovala” Rusija.

U tekstu se podvlači da se većina tih laboratorija nalazi u antiameričkim samostalnim zemljama. Kako piše agencija, mapa širenja laboratorija je u skladu sa mapom pojavljivanja bolesti i virusa u svetu.

Pozivajući se na podatke ruske strane, Državna informativna agencija Koreje navodi da su desetine laboratorija osnovanih u Ukrajini sprovele program razvoja virusa hemoragijske groznice, kao i projekat za istraživanje zaraznih bolesti koje mogu naštetiti poljoprivrednoj industriji. Osim toga, SAD su sprovele i veoma opasnu studiju koja se može smatrati razvojem bioloških agensa za uništavanje određene rase ili nacije u celini, piše agencija.

VEČERAS UŽIVO U 20:30h! MARIO ZNA OTKRIVA SVE ZABRANJENE INFORMACIJE

Ranije je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio da su tokom specijalne vojne operacije otkrivene činjenice u kojima se navodi da je naređeno da Kijev hitno očisti tragove nakon vojno-biološkog programa koji se u Ukrajini sprovodi i koji finansira Ministarstvo odbrane SAD. Prema njegovim rečima, od saradnika ukrajinskih biolaboratorija je dobijena informacija fa je 24. februara potrebno hitno uništiti posebno opasne patogene: uzročnike kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih smrtnih bolesti.

Pentagon je 9. juna priznao da su SAD za poslednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija, zdravstvenih ustanova i centara za dijagnostiku bolesti u Ukrajini. Prema njegovim tvrdnjama, u Ukrajini nema programa za stvaranje nuklearnog, biološkog ili hemijskog naoružanja, a saradnja sa Ukrajinom predstavlja „mirne napore na poboljšanju nuklearne i radijacione bezbednosti, epidemiološkog nadzora, hemijske bezbednosti, kao i spremnosti da se odreaguje na epidemije i pandemije”.

Kasnije je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu listu „Izvestija“ izjavio da Vašington bez obzira na činjenice nastavlja da izjavljuje o mirovnom karakteru istraživanja američkih biolaboratorija u Ukrajini, međutim, dokazi koji su otkriveni u okviru specijalne operacije potvrđuju suprotno.

NultaTačka/Mediji