Sve vesti Svet

JOŠ JEDNO ISTRAŽIVANJE KOJE DOKAZUJE PROBLEME MENSTRUACIJE KOD ŽENA KOJE SU PRIMILE VAKCINE PROTIV COVID-a

Pisao Elena Vuk

Jedna od pet žena koje su učestvovale u najnovijem istraživanju reklo je da su im menstrualni ciklusi bili pogođeni nakon što su primile vakcine protiv covid-a, otkrili su britanski istraživači.

Međutim, nije bilo dokaza da vakcina uzrokuje dugotrajne poremećaje menstruacije ili utiče na njihovu plodnost.

Nacrt studije sugerisao je da žene koje su uzimale kontracepcijske pilule imaju skoro 50 posto manje šanse da primete bilo kakve promene u menstruaciji.

Šanse su porasle za 49 posto za žene koje su pušile i do 70 posto za one koje su imale kontakte sa zaraženima od covid.

Autori su rekli da istraživanje, koje je zasnovano na samoprijavljenim dokazima od skoro 5.000 žena koje su odgovorile na Facebook anketu, pruža “ohrabrujuće podatke” jer 80 posto nije prijavilo nikakve promene.

Ali istraživači sa univerziteta Oxford, Edinburgh i Bristol rekli su da bi kliničari trebali razmotriti savetovanje žena o mogućim nuspojavama i savetovanje im da potraže savet lekara ako su simptomi teški, ako traju više od jednog ciklusa ili uključuju krvarenje između menstruacije ili nakon seksa.

Britanska agencija za nadzor lekova, Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) i još dva nezavisna kvanga razmatraju izveštaje o sumnjama na nuspojave menstrualnih poremećaja nakon vakcinacije protiv covida.

MHRA kaže da dosadašnji dokazi “ne podržavaju vezu” između vakcine i promena menstruacije.

No, sve veći broj žena je izrazio zabrinutost. Do 10. novembra, MHRA je putem svoje šeme “žutih kartona” bila upozorena na 41.509 sumnjivih reakcija koje se odnose na različite menstrualne poremećaje “uključujući obilnije menstruacije od uobičajenih, odložene menstruacije i neočekivano vaginalno krvarenje”.

Ovi izveštaji se odnose na sve tri vakcine koje se nude u Velikoj Britaniji.

Istraživači su rekli da bi prethodna infekcija covid-om mogla pojačati imunološki odgovor tela na vakcinu, sa negativnim uticajem na menstruaciju, iako to tek treba dokazati.

Vreme vakcinacije u odnosu na fazu menstrualnog ciklusa takođe može biti faktor.

U odvojenoj studiji na 1.273 žene, dr Viktorija Male, stručnjak za plodnost na Imperijal koledžu u Londonu, „nije bila u stanju da detektuje jake signale“ koji bi podržali ideju da je vakcinacija protiv covid-a povezana sa menstrualnim promenama.

Ali rekla je da je to možda bilo zbog manje veličine uzorka korištenog u njenom istraživanju. Ona je rekla da je istraživanje moguće veze važno za održavanje poverenja javnosti u program vakcinacije.

Ona je za Standard rekla da bi bilo pogrešno zaključiti iz oksfordskog istraživanja da će 20 posto žena verovatno doživeti promene nakon primljene vakcine protiv covid-a.

„Čvrsti nalaz je da je manja verovatnoća da će ljudi na hormonskim kontraceptivima prijaviti poremećaj kada su ispitani na ovaj način“, rekla je.

“Ako je to istina, to bi moglo podržati ideju da postoji stvarna biološka veza, posredovana polnim hormonima.”

Nulta Tačka/Standard