Sve vesti Svet

JPMorgan Chase: Ruska ekonomija jača od sankcija

JPMorgan Chase: Ruska ekonomija jača od sankcija

Ruska ekonomija se nosi sa zapadnim sankcijama vezanim za Ukrajinu bolje nego što se moglo očekivati, rekao je JPMorgan Chase u dopisu klijentima od prošle sedmice koja je javno objavljenoj u ponedjeljak.

Prema najvećoj američkoj investicijskoj banci, ankete o poslovnom raspoloženju iz zemlje “signaliziraju ne baš duboku recesiju u Rusiji, te stoga impliciraju rizike naviše za naše prognoze rasta”. Takođe je naveo visokofrekventne pokazatelje poput potrošnje električne energije i finansijskih tokova, koji signaliziraju da je privreda u boljem stanju od predviđenog.

„Podaci prema tome ne ukazuju na nagli pad aktivnosti, barem za sada“ , navode analitičari banke u dopisu, a citira Business Insider.

JPMorgan je takođe odstupio od svojih ranijih predviđanja o padu ruskog BDP-a od 35% u drugom tromesečju i 7% za celu 2022. godinu, rekavši da će brojke verovatno biti mnogo manje alarmantne. Banka je, međutim, napomenula da će se osetiti uticaj sadašnjih i potencijalnih sankcija, te da bi ekonomija zemlje bila u daleko boljem stanju da Moskva nije pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

„Očekujemo da će uticaj sankcija nastaviti da raste u narednim kvartalima. Stoga se čini da profil BDP-a sve više odgovara dugotrajnoj, ali ne baš oštroj recesiji” , predviđaju analitičari, napominjući da izvozni poslovi pokazuju poseban pad.

Rusija se suočila sa ekonomskim ograničenjima bez presedana otkako je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, što je izazvalo oštru osudu Zapada. SAD su, između ostalih mera, stavile embargo na rusku naftu, jednu od glavnih izvoznih roba te zemlje, dok EU trenutno priprema svoj šesti paket sankcija, a takođe razmatra zabranu nafte. Rusija je odsečena od SWIFT međubankarskog sistema za razmenu poruka, dok su banke, organizacije i pojedinci sankcionisani, a imovina uključujući polovinu deviznih rezervi zemlje je zamrznuta. Rusija je odgovorila kontramerama i uspela da vrati nacionalnu valutu, rublju, na nivo pre sukoba nakon istorijskog pada, ali među analitičarima još uvek postoji mnogo neizvesnosti u pogledu budućnosti ekonomije.

NultaTačka