Sve vesti Svet

Jutjub blokirao i video striming agenciju RUPTLY

Jutjub blokirao i video striming agenciju RUPTLY

YouTube, u vlasništvu Googleove matične kompanije Alphabet, ugasio je kanal Ruptly, rekla je čelnica video agencije Dinara Toktosunova u subotu u postu na Telegramu. Uklanjanje RT-ovog RT DE kanala na nemačkom jeziku “ispostavilo se kao samo proba” , dodala je, pozivajući se na odluku YouTube-a da blokira RT DE u septembru 2021.

“Sada to isto radi sa svime što ima bilo kakve veze sa Rusijom”, napisala je Toktosunova u svom subotnjem postu. Medijski menadžer je Ruptly nazvao i „najpopularnijim kanalom među svim međunarodnim video agencijama“ na YouTubeu, ukazujući na njegovih 2,1 milion pretplatnika i ukupno više od 1,5 milijardi pregleda.

„Ruptly je uvek predstavljao neredigovane slike bez ikakvih komentara“, rekla je Toktosunova. Od sada je kanal na YouTube-u označen kao “nedostupan u vašoj zemlji”.

HTELI SU NOVO NORMALNO! Proizvodnja čelika zaustavljena u Nemačkoj zbog skoka cena energenata

Ruptly je 2021. imao više od 1.700 medijskih klijenata iz preko 100 zemalja. Godine 2019., video agencija je bila jedina medijska kuća koja je snimila hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u blizini ambasade Ekvadora u Londonu.

Razvoj događaja usledio je nakon objave YouTubea u petak, u kojoj je platforma rekla da će blokirati pristup kanalima “ruskih državnih medija” širom svieta zbog sukoba u Ukrajini. Takođe je objavio da blokira svu monetizaciju na platformi unutar Rusije, uključujući vlasnike privatnih kanala koji nisu ni na koji način povezani s ruskim vlastima.

YouTube je prethodno blokirao RT i Sputnjik u Evropskoj uniji – na zahtev vlada EU – 1. marta. Prema pisanju ruskog dnevnika Komersant, u subotu je platforma blokirala i kanale koji pripadaju ruskim medijima, uključujući novinske agencije TASS i RIA, kao i informativni kanali Rossiya 1 i Rossiya 24.

Prošle godine, platforma u vlasništvu Google-a izbrisala je račun RT DE – kao i sekundarnu stranicu – navodeći navodna kršenja ‘smernica zajednice’ u izveštavanju o nemačkim protestima protiv Covid tiranije. U decembru 2021. platforma je takođe uklonila kanal RT auf Sendung (RT On Air) na njemačkom jeziku, označivši ga kao pokušaj da se zaobiđe ranija zabrana.

Guglova zabrana kanala koji sponzoriše Rusija dolazi usred tekuće velike ruske vojne akcije u Ukrajini koju je Moskva pokrenula 24. februara. Kremlj tvrdi da je to učinjeno radi „demilitarizacije“ i „denacifikacije“ Ukrajine s ciljem zaštite naroda dve republike Donbasa koje je Moskva ranije priznala. Kijev je to osudio kao “ničim izazvanu” agresiju.

NultaTačka