Sve vesti Svet

JUŽNA AFRIKA UKIDA IZOLACIJU ZA ASIMPTOMATSKE OSOBE SA KOVIDOM

JUŽNA AFRIKA UKIDA IZOLACIJU ZA ASIMPTOMATSKE OSOBE SA KOVIDOM
Pisao Elena Vuk

Južna Afrika skraćuje period izolacije za simptomatske pacijente na sedam dana i izjavili da osobe koje nemaju nikakve simptome ne moraju više da budu u izolaciji.

Nakon posebne sednice Vlade J. Afrike u ponedeljak na kojoj se odlučuje o amandmanima, zemlja je izvršila promene na osnovu putanje pandemije i nivoa vakcinacije u zemlji, navodi se u saopštenju Mondlija Gungubelea, ministra u Predsedništvu J. Afrike.

“Razlog za ove izmene zasnovano je na broju ljudi sa imunitetom na COVID-19 koji je značajno porastao, premašujući 60-80% u nekoliko sero-istraživanja”, navodi se u ovom saopštenju.

Informacije prikupljene putem sistema koji koristi Ministarstvo zdravlja izveštavaju da je Južna Afrika izašla iz četvrtog talasa na nacionalnom nivou.

Oni koji su pozitivni sa simptomima sada će se izolovati samo na sedam dana umesto 10 dana, dok kontakti ne moraju biti izolovani osim ako ne razviju simptome.

Vlada je razmotrila i nastavak školovanja na redovno, odlučivši da će se osnovne, srednje i specijalne škole vratiti svakodnevnom pohađanju nastave. Uklonjena je i regulatorna odredba o socijalnoj distanci od jednog metra za učenike u školama, navodi se u saopštenju Vlade J. Afrike.

Nulta Tačka/AlJazeera